Tag Archive : Sideway

Gold cuti krismas

Assalamualaikum, Hi apa khabar? Hari ni hari jumaat, pasaran gold bercutilah pula. Broker cuti krismas. Hari Isninlah baru kita sambung trade. Sepanjang 2 hari trade keputusannya dapatlah keputusan yang agak baik.

Walaupun market gold menurun sedikit dan kemudian membuat kenaikan pada akhir trade untuk dagangan khamis (sessi Asia dalam pukul 6 pagi sudah ditutup dagangan. Pasaran saham agak kecewa dengan sedikit kenaikan dan asyik turun dan naik sahaja (sideway). Tiada berita yang berjaya memberi lonjakan.

Saya pun baru dapat momentum selepas beberapa hari diluar kawasan disebabkan hal keluarga. Hari-hari cuma membaca ulasan banjir yang melanda negara. Bermula daripada KL, Banting, Sepang dan Sham Alam serta yang mengejutkan Sungai Lui dan Taman Seri Muda, di Shah Alam yang meragut belasan nyawa. Selain itu Temerloh, Lanchang, Mentakab juga mengalami banjir dan hanya surut pada Sabtu. Ada juga sesetengah kawasan yang masih ditenggelami air banjir.

[LAPOR LANGSUNG] Banjir ragut 46 nyawa, lebih 54,500 mangsa masih di PPS

Rakyat Malaysia ni istimewa, pada 2014 negeri Kelantan mengalami banjir yang sangat dashyat. Pada masa itu ramai sukarelawan daripada lembah klang datang membantu mereka, jadi pada tahun ini ramai rakyat dari Kelantan datang membantu mereka di Selangor. Ada juga datang dari Melaka, Perak dan Kedah yang datang membawa bot mereka bagi memindahkan mangsa-mangsa banjir di Selangor. Semoga Allah sahajalah yang dapat membalas kerja amal mereka dan memudahkan serta memurahkan rezeki para sukarelawan dan NGO sekelian. Sekian.

Bagi anda yang ingin membuka akaun trading, bolehlah klik link di bawah. Jika tidak berapa cukup modal, Saracen Market juga menyediakan akaun Cent (USC). Jangan lupa kawal mm (pengurusan wang) anda.

Pergerakan sideway yang membimbangkan

Hari ni dah Khamis rupanya, tadi terhantar hari yang salah pula. Mungkin sebab terlalu kerap berdagang, maka saya jadi tak kenal hari dah. Hehe

Hari ini dagangan agak perlahan, tidak seperti semalam. Dapatlah beberapa profit tanpa TP. Sehingga pukul 6.19 petang ni, masih tinggal 14mata sahaja lagi untuk tutup dagangan.

Market structure terbentuk.

Semestinya buy limit dan sell limit sedang menunggu untuk mengena. Situasi yang tidak menentu di Amerika membuatkan arah pasaran menjadi naik dan turun dalam arah setara (sideway).

Dalam trading, margin level hendaklah dijaga. Begitu juga dengan Free margin. Ianya bagi mengelakkan berlakunya margin call (MC), yang agak menyeramkan. Haha.

Ok. Kita cerita tentang gold semalam. Jangkaan untuk mendaki mungkin akan terserlah selepas penampakan morning star.

Namun untuk melepasi RBS 1780 adalah agak sukar selepas FD tidak menarik minat para pedagang untuk memecahkan kebuntuan melepasi 1790. Zon sokongan yang agak kuat pada 1760 mungkin akan dipecahkan setelah ianya berlegar beberapa kali mencucuk sehingga paras ini beberapa kali.

Sekarangpun aku masih menung bilalah ianya akan terjadi ni. Maka jangkaan tersebut mungkin pada hari ini ataupun pada isnin. Alamak! Sekarang agak banyak belian yang telah dibuat. Harap semuanya mengenalah. FOMC yang akan diadakan pada minggu hadapan, mungkin akan mengubah arah pergerakan.

Bagi anda yang nak membeli emas fizikal, sekaranglah harga yang agak rendah. Kemungkinan akan mencapai paras paling rendah dalam masa 10 minggu. Sekian.

Bagi anda yang ingin menyimpan emas dalam akaun emas digital bolehlah membuka akaun emas percuma di Quantum Metal. Emas anda boleh ditukarkan kepada emas fizikal setelah cukup gram. Anda boleh menyimpan serendah RM10 bagi setiap transaksi. Klik di sini untuk membuka akaun percuma atau anda boleh snap QR code yang tertera di bawah. Sekian, sampai jumpa lagi.


X