Bila berdagang kau perlu hadap dengan tenang

Bila berdagang kau perlu hadap dengan tenang

Emas kini baru menunjukkan penurunan selepas mendaki ke paras 1782+ semalam. Kerisauan menjelang NFP pada esok mungkin membuatkan pedagang membuat jualan (sell) bagi mendapatkan sedikit profit untuk mencapat mata 1778- pada sessi Asia.

Nampaknya saya juga terjerat dengan kenaikan di awal pagi ke paras 1781+-. Adeh! Padan muka saya. Haha. Tidak mengapalah, dia sudah turun ke bawah maka saya beli sahajalah. Sekarang masih floating dalam 37+ mata. Huwaa! Bila tangan kau sudah terasa gian untuk menekan belian mahupun jualan, kau perlu menarik nafas beberapa kali untuk menenangkan keadaan tetapi jangan lupa kawal tahap harganya dalam lingkungan sokongan dan rintangan (SNR) yang besar.

Jangan keluar dari lingkungan tersebut, jika tidak kau akan bermasalah andai ianya melawan arah profit kita. Saya pun mungkin membeli di sokongan dan akan menutup jualan apabila profit melebihi sedikit kerugian. Tiada pilihan sehinggalah kita terpaksa mencari lohong kerugian tersebut. Saya bukanlah guru dalam dagangan ini, sekadar bercerita melalui pengalaman pahit masa lalu.

Cuak kau! Hehe

Hari ini sudah hari rabu, semalam aku berdagang emas dengan agak menggerunkan. Floting lebih daripada 100mata. Perasaan sudah hampir cuak, tapi ku gagahkan jua dengan tenang dan akhirnya ianya profit pada malam hari dan pagi tadi. Perasaan lega juga, sebab semalam tersalah masuk posisi yang tak sepatutnya ditekan. Tersalah tekan atau sengaja mengagak, aku pun tak tahulah.

Pagi ini aku menghantar isteri aku ke pejabatnya di hadapan KLCC. Pagi tadi sudah nampak profit dalam 16mata tapi aku masih tengah memandu. Jadi biarkan sahajalah, bila aku berhenti untuk mengisi minyak di Kota Damansara aku tersalah tekan lagi. Agrh! Rugi 6mata. Haha. Aduhai! Jadi sekarang aku cuma buat profit dalam 13+ mata. Sakit hati juga. Tidak mengapalah, semalam aku masih profit dalam 68mata. Alhamdulillah.

Alhamdulillah

Bila kita berdagang emas di pasaran terbuka, harganya akan sentiasa berubah setiap saat. Tidak seperti kita berjual beli secara fizikal, mungkin akan berubah setiap jam sahaja (pening taukeh emas kalau setiap saat berubah. Haha).

Pagi ini aku tidak nampak arah sebenar harga emas, ianya menurun sedikit sahaja pada sekitar 1783 mata ke 1784. Sekadar sideway orang kata. Penat juga begitu, tapi takpalah aku masih boleh buat profit beberapa mata semasa turun dan naik harganya.

Lamanya sideway

Oklah aku pun dah terlalu panjang menaip ni. Terpaksa monitor harga emas dan melakukan beberapa kerja. Aku ciao dululah. Semoga berjumpa lagi pada lain masa. Sekian.

Bagi anda yang ingin membuka akaun trading, bolehlah klik link di bawah. Jika tidak berapa cukup modal, Saracen Market juga menyediakan akaun Cent (USC). Jangan lupa kawal mm (pengurusan wang) anda.

Kaya itu matlamat atau hanya simbol?

Hari isnin merupakan hari pertama dalam satu minggu dagangan. Kebiasaannya ianya akan menjadi penentu bagi hari-hari yang seterusnya. Permulaan samada baik atau sebaliknya akan membawa carta ke arah yang lebih signifikan atau sekadar menunggu.

Bagi aku, kebiasaannya hanya menunggu dan lihat pergerakan harga yang semestinya mendebarkan. Walaupun profit merupakan matlamat, namun kemenangan adalah lebih penting sehingga dapat membuat pengeluaran. Tindakan dan halatuju aku kini bolehlah dikatakan lebih kepada mendapatkan modal aku kembali.

Matlamat harus diteruskan sebagai menebusnya. Tidak perlulah aku mencatatkannya di sini. Pengalaman berdagang boleh membuatkan seseorang pedagang itu lebih berjaya atau tidak semesti ilmu itu lebih berharga dari segalanya.

Alhamdulillah

Menang atau kalah nanti bukanlah menjadi penentu kebongkakan atau simbol kekayaan. Ianya lebih kepada zuhud dalam perjuangan. Harapanku mungkin akan tercapai apabila butang buy atau sell ditekan. Kesemuanya akan menggarap sebuah memori terindah.

Signifikasi penurunan yang meruntun perasaan.

Signifikan apa yang berlaku pada minggu lepas adalah disebabkan oleh kebimbangan terhadap varian Omicron. Samada dollar mahupun gold, ini disebabkan oleh kenaikan dollar akan berlawan dengan komoditi emas.

Beberapa minggu ini gold masih lagi dalam penurunan (downtrend), selepas kenaikan ke puncak yang agak mengatasi kenaikan pada ogos. Kenaikan gold masih lagi belum sampai ke puncak yang tertinggi seperti penghujung tahun 2020. Namun tanda-tanda ke arah itu mungkin akan tercapai pada beberapa bulan lagi. Itupun sekiranya dollar membuat penurunan yang akan membuat gold memecah kebuntuan untuk melepasi 2000 usd per aun.

Pada hari terakhir minggu lepas gold mencatatkan penurunun melepasi 1765 dollar per aun. Itupun selepas pasaran dollar mengatasi kebimbangan terhadap varian omicron. Pada minggu hadapan pasaran gold mungkin sekali lagi menghadapi ketidaktentuan menjelang NFP disember.
Pada pedagang pastinya menunggu-nunggu saat perkataan dan kenyataan yang akan dikeluarkan oleh Jerome Powell. Maka kita pastinya akan sentiasa menunggu berita yang baik mahupun tidak. Ada khabar menyatakan bahawa Omicron telah berjaya merebak ke 38 buah negara sekurang-kurangnya.

Carta gold pada Jumaat 3 Disember 2021

Semestinya ramai yang menunggu isyarat atau signal daripada orang penting tersebut. Ramailah yang akan merujuk kepada sifu-sifu pedagang (sifu traders), dan semestinya waktu dagangan pukul 4 petang akan menampakkan arah pasaran yang mungkin turun dan naik.

Saya sendiri agak cuak apabila gold membuat penurunan melepasi 1765 pada jumaat. Haha. Namun profit kenaikan pada saat akhir telah menyelamatkannya. Boleh 95 mata. Rezeki mungkin tidak salah alamat, namun kita mungkin tersalah anggapan tidak mencapai keuntungan yang sepatutnya.

Setiap pedagang akan memahami kemampuan masing-masing selepas memasuki pasaran berulang kali. Kita tidak akan dapat momentum yang tepat hanya dengan sekali dagangan.
Guru-guru trader seperti CMS, Hanzo, dan sesiapa sahaja semestinya mahukan anak murid yang terbaik atau pilihan setup yang terbaik.

Namun kepercayaan kepada analisa sendiri juga patut diutamakan. Jadi tidaklah anda menyalahkan analisa sendiri nanti selepas arah pasaran betul-betul mengikut analisa yang telah dibuat.

Dalam dagangan, emosi memainkan peranan sehingga 80% selain daripada FA dan TA. Maka anda akan menjadi trader yang bagus. Sabar dan sentiasa praktikkan analisa pasaran setiap minggu. Sekian.

Bagi anda yang ingin membuka akaun trading, bolehlah klik link di bawah. Jika tidak berapa cukup modal, Saracen Market juga menyediakan akaun Cent (USC). Jangan lupa kawal mm (pengurusan wang) anda.

Buka akaun dengan Saracen Markets

Kebimbangan terhadap omicron menjunamkan pasaran indeks

Pada pagi bulan yang baru ini, Powell memberi penerangan tentang arah dan hala tuju pasaran. Walaupun pasaran semakin pulih, namun kebimbangan pelabur terhadap varian terbaru iaitu omicron lebih berupaya menjunamkan pasaran indeks Dow Jones, Nasdaq dan S&P.

Dollar yang baru sahaja mahu melonjak ke mata yang lebih tinggi tetapi akibat kebimbangan tersebut, ianya tidak dapat meneruskan kenaikan yang melegakan. Indeks Dow Jones menjunam 461.68 mata, Nasdaq pula turun 283.4 mata yang menggambarkan pembukaan bulanan yang agak menakutkan.

Selain inflasi yang melanda selepas pemberian vaksin secara besar-besaran, berita yang agak mengejutkan dikeluarkan oleh pengeluar bahawa vaksin sedia ada tidak dapat mencegah penularan omicron. Pasaran emas (gold) pula turun sedikit pada masa artikel ini ditulis. Peluang bagi anda untuk memiliki gold bar dengan lebih murah. Sekian.

Bagi anda yang ingin membuka akaun trading, bolehlah klik link di bawah. Jika tidak berapa cukup modal, Saracen Market juga menyediakan akaun Cent (USC). Jangan lupa kawal mm (pengurusan wang) anda.

Buka akaun dengan Saracen Markets

Gold menggila lagi?

Hi, Assalamualaikum, Minggu ni kita menyaksikan kejatuhan gold ke paras terendah dalam menyambut bulan yang baru. Semua sedia maklum bahawa dollar Amerika jatuh merudum sejak kebelakangan ini disebabkan penemuan varian omicron dari Afrika Selatan.

Namun pasaran beransur pulih pada beberapa hari yang berikutnya. Namun ianya kembali jatuh pada pembukaan minggu yang baru. Tetapi dengan pengumuman pengeluar vaksin Pfizer agak melegakan dengan kenyataan bahawa ubat barunya boleh mengawal varian baru sehingga 89%. Pada semalam, pasaran gold jatuh ke paras 1769+- iaitu antara yang terendah.

Posisi yang ideal untuk buy. Gold membuat market struktur, yang memberi kenaikan yang agak tinggi.

Bagaimanapun gold berjaya melonjak pada pagi rabu dengan meningkat ke paras 1789. Rasanya ramai yang tersenyum, disebabkan gold membuat market struktur pada pembukaan pasaran sessi Asia. Bolehlah dapat sedikit duit poket. Alhamdulillah.

Bagi anda yang ingin membuka akaun trading, bolehlah klik link di bawah. Jika tidak berapa cukup modal, Saracen Market juga menyediakan akaun Cent (USC). Jangan lupa kawal mm (pengurusan wang) anda.

 

Buka akaun dengan Saracen Market

Cyber Monday 2021

Setiap tahun akan diadakan jualan diskaun untuk barangan di USA, malahan serata dunia. Jualan adalah bersempena hari krismas yang bakal tiba pada bulan disember. Bagi tahun ini ianya telah diadakan pada jumaat lepas 26 November 2021 yang lebih dikenali sebagai Black Friday. Manakala jualan diskaun untuk jualan atas talian pula akan diadakan pada esok 29 November 2021 yang lebih dikenali sebagai Cyber Monday. 

Pelbagai barangan dijualan dengan harga terendah sekitar 20% diskaun ke atas. Ada di antara barangan yang dijual sehingga 40% diskaun. Kebiasaan ianya untuk penghabisan stok bagi tahun tersebut. Tetapi persoalannya, bagaimana ianya bermula?

Cyber Monday ini telah bermula pada 28 November 2005 lagi dan dikelolakan oleh 2 orang iaitu Ellen Davis of the National Retail Federation dan Scott Silverman dari Amerika Syarikat. Jangan terkejut jualan Cyber Monday  yang tertinggi adalah pada 2020 iaitu sebanyak USD$ 10.7 billion.

Setiap kali diadakan Black Friday, pasti ramai yang berpusu-pusu berebut membelinya. Begitu juga dengan jualan Cyber Monday.  Harap masa covid-19 kali ni tiadalah terjadi kes himpit-menghimpit berlaku seperti 2019 dan tahun sebelumnya. Kalau tidak tentu letih pihak berkuasa menghitung jumlah kes positif. Apalagi di kala varian baru dari Afrika telah dikesan yang menyatakan bahawa ianya 2 kali ganda lebih bahaya daripada varian delta sebelum ini. Semoga terhapuslah covid-19 ni. Penat weh kalau kilang tutup, susah mahu printing design. Hehe.

 

Bagi anda yang ingin menyimpan emas dalam akaun emas digital bolehlah membuka akaun emas percuma di Quantum Metal. Emas anda boleh ditukarkan kepada emas fizikal setelah cukup gram. Anda boleh menyimpan serendah RM10 bagi setiap transaksi. Klik di sini untuk membuka akaun percuma atau anda boleh snap QR code yang tertera di bawah. Sekian, sampai jumpa lagi.

Evergrande buatkan pelabur lari?

Evergrande merupakan tycoon pelaburan hartanah terbesar di negara China. Evergrande banyak melabur di saham-saham utama dunia seperti Apple. Pada tahun ini Evergrande telah memberi kenyataan bahawa hutang mereka mencecah 300 billion dollar. Walaupun syarikat ini mempunyai nilai lebih daripada trillion dollar, namun banyak projek pelaburan mereka tidak mendatangkan keuntungan yang menyebabkan hutang tidak dapat dibayar secara normal.

Oleh yang demikian ianya membuat para pelabur berasa bimbang dan ramai yang menarik semula pelaburan mereka dari Evergrande. Ianya menyebabkan saham mereka jatuh dan menjadi masalah kepada Evergrande untuk terus menjana keuntungan. Kesannya menyebabkan saham-saham di Amerika dan seluruh dunia jatuh.

Indeks Utama US Market semalam dan suasana merah pada saham-saham terpilih.

Semalam indeks Dow Jones dan Nasdaq, jatuh dengan banyak. Ianya menyebabkan suasana merah hampir 95% saham utama. Kesan ini telah menyebabkan indeks di Bursa Malaysia juga jatuh teruk. Harapnya kita semua berhati-hati sehingga awal tahun hadapan. Ianya bukan sahaja berkaitan isu ini, tetapi juga disebabkan oleh laporan-laporan tahunan berkaitan syarikat yang disenaraikan. Al-maklumlah tahun 2021 ini adalah antara tahun yang sangat mencabar dengan kenaikan harga barangan akibat ketidakcukupan barang-barang.

Bursa Malaysia 26 Nov 2021

 

FOMC beri kesan banyak terhadap dagangan Emas

Setiap bulan, satu jawatankuasa kewangan  USA akan bermesyuarat bagi memutuskan pelbagai dasar dan data ekonomi mereka yang dikenali sebagai (FOMC). Ianya sedikit sebanyak  akan menggambarkan arah tuju pasaran samada saham, indeks, matawang dan harga komoditi utama.

Fesee

Pada kebiasaannya pelabur akan hanya menunggu atau membuat order serta menganalisa sebelum pasaran dibuka sehari atau dua hari sebelumnya. Pelbagai jenis data ditunggu oleh mereka seperti data pekerjaan, data kepenggunaan (inflasi) dan ianya akan memberi isyarat kepada pelabur untuk membuat  keputusan samada membeli atau menjual atau tidak mahu masuk pasaran.

Ada juga jenis pelabur yang hanya membuat dagangan sebelum atau selepas FOMC. Keputusan mesyuarat juga akan mempengaruhi pasaran antarabangsa kerana apa yang didagangkan selalunya menggunakan dollar amerika. Ianya akan membuatkan indeks naik atau turun. Jangkaan awal juga boleh mempengaruhi pasaran.

Bagi pelabur-pelabur runcit, keputusan selalu akan mengikut arah pasaran. Mereka semestinya tidak melabur sebegitu besar berbanding dengan institusi seperti bank dan badan pengurusan amanah serta kewangan. Contohnya KWSP, sering kali dilihat membuat pelaburan dibeberapa saham bluechip di Bursa Malaysia.

Secara terjemahannya FOMC adalah Federal Open Market Committee.  Komitee ini terdiri daripada gabenor-gabenor bank persekutuan Amerika. Kesemua keputusan mesyuarat akan mengikut akta 1913 yang memberi kuasa kepada Federal Reserve membuat atur kerja (Setting) kewangan mereka. Segala jadual telah disusun sepanjang tahun seperti tahun ini. Ianya digelar sebagai kalender mesyuarat FOMC. Mesyuarat akan datang adalah pada 14-15 haribulan disember 2021.

Berikut adalah FOMC untuk tahun hadapan (2022):-

2022 FOMC Meetings

January 25-26
March 15-16*
May 3-4
June 14-15*
July 26-27
September 20-21*
November 1-2
December 13-14*

**Sumber dari https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/fomccalendars.htm

Bagi anda yang nak Berjaya Selesaikan Semua Hutang Dengan Pantas & Tambah Positive Cashflow? Buku Ini Akan Bantu Anda Strukturkan Semula Kewangan Tidak Kira Apapun Situasinya. Dapatkannya SEKARANG!

Setup Sell Yang Padu

Pada sabtu dan ahad yang baru ni, saya ada mengikuti kelas King Master CMS (Cikgu Mansor Sapari). Iaitu seorang guru forex yang antara paling berbisa di Malaysia pada masa sekarang.

Walaupun hanya beberapa kali mengikuti kelas percuma di youtube CMS, saya merasakan, kaedah yang diketengahkan olehnya kali ini amatlah padu. Bukan sahaja ianya sesuai dengan setup kali ini tetapi juga untuk masa-masa mendatang.

Terdapat beberapa jenis setup sell dan kebanyakannya adalah kombinasi antara 2 atau 3 setup. Kali ini setup yang diceritakan adalah setup pemadatan dan kecairan atau yang dikenali sebagai setup compression and liquidity. Secara ringkasnya ianya dikenali sebagai “CPLQ setup”.

Ianya melibatkan pemadatan secara berperingkat samada dari bawah ke atas atau dari atas ke bawah dengan bersyaratkan cerun adalah kurang dari 45 darjah atau diistilahkan sebagai landai. Namun demikian ianya hendaklah memenuhi beberapa syarat, iaitu ianya mengikut trend atau arah pasaran.

Setup cplq ini berlaku pada gold atau emas semalam dengan penurunan melebihi 3 kali pada sell (pandelela). Saya rasa mesti ramai yang bergembira dengan profit yang boleh tahan banyak juga.

Ketika artikel ini ditulis nilai dollar semakin mengukuh, namun demikian pair antara Euro dan USD/Dollar menurun sedikit akibat kebimbangan negara-negara eropah terhadap peningkatan kes covid akibat kelonggaran sop yang sebenarnya membuatkan seluruh dunia berasa bimbang. Pengukuhan dollar adalah berdasarkan keyakinan pelaburan  selepas Jerome Powell dilantik semula sebagai pengerusi bank pusat Amerika yang berjanji akan meneruskan pengurangan bon.

Ini bermakna kadar kecairan akan lebih cepat berbanding sebelum ini. Faktor lain seperti insflasi juga berkait rapat dengan peningkatan dollar. Akibatnya nilai emas menurun hampir mececah 50 dollar per aun. Harga terkini emas sekarang adalah di bawah 1790 dollar per aun.

 

.

 

Bagi anda yang ingin menyimpan emas dalam akaun emas digital bolehlah membuka akaun emas percuma di Quantum Metal. Emas anda boleh ditukarkan kepada emas fizikal setelah cukup gram. Anda boleh menyimpan serendah RM10 bagi setiap transaksi. Klik di sini untuk membuka akaun percuma atau anda boleh snap QR code yang tertera di bawah. Sekian, sampai jumpa lagi.

 

 

Debaran menunggu hari ini. Adakah gold naik semula?

Kelmarin semestinya membuatkan para trader terasa debaran, kerana menunggu samada ianya berjaya mendaki ke arah 1900 dalam masa terdekat. Sejak Isnin gold mula mendaki ke paras 1869.25 dengan perlahan. Tetapi tidak cukup kuat untuk naik lebih lagi dan akhir ditutup pada 1862.18.

Semalam, gold mula membuat penurunan ke paras 1850+- (1849.76). Semestinya ada trader yang berjaya mengaut keuntungan hasil sell trade semalam. Walaupun ianya cuba meningkat semula ke 1864.49 tetapi trader yang membuat sell adalah lebih ramai daripada yang buy. Bukan tiada mereka yang membeli, kerana dari semalam ianya cuba naik ke paras 1876.77  dan kemudian ianya berjaya membuat penurunan pada awal dagangan US sehingga akhir dagangan dan berhenti pada 1849.76.

Namun pergerakan agak perlahan menjelang pagi waktu Asia. Bermakna para pedagang sedang menunggu berita dari dagangan UK dan US. Ini bermakna sebarang kemungkinan boleh berlaku, samada ianya akan mula melonjak ke paras 1900+- pada dagangan hari ini. Di harap pelabur lebih berhati-hati, takut floating yang agak banyak dan ianya memungkinkan boleh terjadinya Margin Call (MC).

 

Bagi anda yang ingin menyimpan emas dalam akaun emas digital bolehlah membuka akaun emas percuma di Quantum Metal. Emas anda boleh ditukarkan kepada emas fizikal setelah cukup gram. Anda boleh menyimpan serendah RM10 bagi setiap transaksi. Klik di sini untuk membuka akaun percuma atau anda boleh snap QR code yang tertera di bawah. Sekian, sampai jumpa lagi.

 

 


X