Category Archive : Perdagangan

Gold dijangka menurun sebelum membuat kenaikan ke 1840+

Hari ini Ahad pertama tahun baru 2022. Tiada dagangan hari ini untuk gold, kecualilah jika anda trade matawang kripto. Maka hari ini adalah masa yang sesuai untuk melihat arah pasaran. Jika minggu lepas gold naik mendaki ke 1829, mungkinkah ianya akan terus mendaki atau terjun pandelela semula. Haha.

Istilah yang paling aku dan para pedagang di Malaysia guna iaitu terjun “Pandelela” bersempena Pandelela Rinong seorang penerjun papan anjal yang berasal dari Sarawak. Jika kita melihat pasaran indeks, kesemuanya terjun dengan banyak menjelang tahun baharu 2022. Mesti ramai yang bersemangat untuk berjuang membuat dagangan pada hari isnin pertama 2022 esok. Haha. Selain gold aku juga ada membeli saham.

Harap-harap esok ianya naik sedikit lagilah. Jika ada modal kemungkinan aku akan terus menambah unitnya. Kebimbangan pelabur sekarang adalah tertumpu pada penularan varian omicron. Nampaknya kita kemungkinan menghadapi gelombang yang baharu ini dalam bulan hadapan. Penutupan visa umrah pada 7hb. Januari depan merupakan satu petanda, negara akan mengalami impaks yang agak mencabar kali ini dengan masalah banjir lagi. Ekonomi pasti akan bertambah perlahan lagi.

Bayangkan ramai keluarga yang kehilangan harta benda, malahan ada yang hilang terus teempat tinggal mereka akibat dihanyutkan arus yang sangat deras berserta hentaman kayu balak yang besar. Adeh! Hancur luluh bila mereka melihat kejadian banjir kali ini. Tak terkata apalah, walaupun kena redha dengan ketentuan Allah namun untuk bangun semula akan mengambil masa yang agak lama juga. Pelan jangkamasa panjang perlu dibuat oleh kerajaan untuk mengatasi masalah yang banjir.

 

Aku tidak mahulah menyebut pasal penebangan hutan. Itupun satu hal juga. Perkaranya agak sensitif sikit, jadi tidak perlu aku beritahu kerana tiada bukti selain kenyataan yang menyatakan tiada pembalakan dilapangan. Biarkan sahajalah kita meneruskan hidup seperti biasa, tapi jangan lupa tuntut semula gantirugi jika terbukti pihak berkenaan itu bersalah. Err. Setakat ini tiada lagi dakwaan dan laporan kerana masing-masing sibuk dengan mencuci lumpur dan mengemas rumah. Harap-harap semuanya dipermudahkanlah. Rakyat Malaysia ni adalah rakyat yang prihatin. Kerjasama antara individu dan kumpulan NGO menjadikan kita lebih kuat. Harapan aku, semua masalah kekecewaan kita masa lalu akan berubah kepada ikatan silaturrahim yang berpanjangan.

Sambungan… Pagi ni hari isnin aku dapat berita bahawa parlimen Afrika Selatan di Cape Town terbakar. Emm..nasib baiklah tiada yang cedera. Kebakaran yang berlaku di tingkat 3 dan jurucakap mengatakan bahawa kemungkinan tingkat ini akan berisiko runtuh akibat kebakaran.

Untuk pasaran emas, dijangkakan ianya akan meningkat lagi ke 1840+ selepas ianya turun sedikit pada rintangan 1817.69. Jadi terpaksalah cover sedikit profit nak bagi margin selamat. Mudah-mudahanlah. Pembukaan pagi ni harga gold meningkat sedikit kepada 1830.55 dan kemudian sedang membuat penurunan. Apapun arahnya kita berserahlah sahaja kepada Allah, analisa teknikal ini hanya sebagai panduan sahaja. Sekian.

Kebimbangan terhadap omicron menjunamkan pasaran indeks

Pada pagi bulan yang baru ini, Powell memberi penerangan tentang arah dan hala tuju pasaran. Walaupun pasaran semakin pulih, namun kebimbangan pelabur terhadap varian terbaru iaitu omicron lebih berupaya menjunamkan pasaran indeks Dow Jones, Nasdaq dan S&P.

Dollar yang baru sahaja mahu melonjak ke mata yang lebih tinggi tetapi akibat kebimbangan tersebut, ianya tidak dapat meneruskan kenaikan yang melegakan. Indeks Dow Jones menjunam 461.68 mata, Nasdaq pula turun 283.4 mata yang menggambarkan pembukaan bulanan yang agak menakutkan.

Selain inflasi yang melanda selepas pemberian vaksin secara besar-besaran, berita yang agak mengejutkan dikeluarkan oleh pengeluar bahawa vaksin sedia ada tidak dapat mencegah penularan omicron. Pasaran emas (gold) pula turun sedikit pada masa artikel ini ditulis. Peluang bagi anda untuk memiliki gold bar dengan lebih murah. Sekian.

Bagi anda yang ingin membuka akaun trading, bolehlah klik link di bawah. Jika tidak berapa cukup modal, Saracen Market juga menyediakan akaun Cent (USC). Jangan lupa kawal mm (pengurusan wang) anda.

Buka akaun dengan Saracen Markets

Evergrande buatkan pelabur lari?

Evergrande merupakan tycoon pelaburan hartanah terbesar di negara China. Evergrande banyak melabur di saham-saham utama dunia seperti Apple. Pada tahun ini Evergrande telah memberi kenyataan bahawa hutang mereka mencecah 300 billion dollar. Walaupun syarikat ini mempunyai nilai lebih daripada trillion dollar, namun banyak projek pelaburan mereka tidak mendatangkan keuntungan yang menyebabkan hutang tidak dapat dibayar secara normal.

Oleh yang demikian ianya membuat para pelabur berasa bimbang dan ramai yang menarik semula pelaburan mereka dari Evergrande. Ianya menyebabkan saham mereka jatuh dan menjadi masalah kepada Evergrande untuk terus menjana keuntungan. Kesannya menyebabkan saham-saham di Amerika dan seluruh dunia jatuh.

Indeks Utama US Market semalam dan suasana merah pada saham-saham terpilih.

Semalam indeks Dow Jones dan Nasdaq, jatuh dengan banyak. Ianya menyebabkan suasana merah hampir 95% saham utama. Kesan ini telah menyebabkan indeks di Bursa Malaysia juga jatuh teruk. Harapnya kita semua berhati-hati sehingga awal tahun hadapan. Ianya bukan sahaja berkaitan isu ini, tetapi juga disebabkan oleh laporan-laporan tahunan berkaitan syarikat yang disenaraikan. Al-maklumlah tahun 2021 ini adalah antara tahun yang sangat mencabar dengan kenaikan harga barangan akibat ketidakcukupan barang-barang.

Bursa Malaysia 26 Nov 2021

 

FOMC beri kesan banyak terhadap dagangan Emas

Setiap bulan, satu jawatankuasa kewangan  USA akan bermesyuarat bagi memutuskan pelbagai dasar dan data ekonomi mereka yang dikenali sebagai (FOMC). Ianya sedikit sebanyak  akan menggambarkan arah tuju pasaran samada saham, indeks, matawang dan harga komoditi utama.

Fesee

Pada kebiasaannya pelabur akan hanya menunggu atau membuat order serta menganalisa sebelum pasaran dibuka sehari atau dua hari sebelumnya. Pelbagai jenis data ditunggu oleh mereka seperti data pekerjaan, data kepenggunaan (inflasi) dan ianya akan memberi isyarat kepada pelabur untuk membuat  keputusan samada membeli atau menjual atau tidak mahu masuk pasaran.

Ada juga jenis pelabur yang hanya membuat dagangan sebelum atau selepas FOMC. Keputusan mesyuarat juga akan mempengaruhi pasaran antarabangsa kerana apa yang didagangkan selalunya menggunakan dollar amerika. Ianya akan membuatkan indeks naik atau turun. Jangkaan awal juga boleh mempengaruhi pasaran.

Bagi pelabur-pelabur runcit, keputusan selalu akan mengikut arah pasaran. Mereka semestinya tidak melabur sebegitu besar berbanding dengan institusi seperti bank dan badan pengurusan amanah serta kewangan. Contohnya KWSP, sering kali dilihat membuat pelaburan dibeberapa saham bluechip di Bursa Malaysia.

Secara terjemahannya FOMC adalah Federal Open Market Committee.  Komitee ini terdiri daripada gabenor-gabenor bank persekutuan Amerika. Kesemua keputusan mesyuarat akan mengikut akta 1913 yang memberi kuasa kepada Federal Reserve membuat atur kerja (Setting) kewangan mereka. Segala jadual telah disusun sepanjang tahun seperti tahun ini. Ianya digelar sebagai kalender mesyuarat FOMC. Mesyuarat akan datang adalah pada 14-15 haribulan disember 2021.

Berikut adalah FOMC untuk tahun hadapan (2022):-

2022 FOMC Meetings

January 25-26
March 15-16*
May 3-4
June 14-15*
July 26-27
September 20-21*
November 1-2
December 13-14*

**Sumber dari https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/fomccalendars.htm

Bagi anda yang nak Berjaya Selesaikan Semua Hutang Dengan Pantas & Tambah Positive Cashflow? Buku Ini Akan Bantu Anda Strukturkan Semula Kewangan Tidak Kira Apapun Situasinya. Dapatkannya SEKARANG!

Setup Sell Yang Padu

Pada sabtu dan ahad yang baru ni, saya ada mengikuti kelas King Master CMS (Cikgu Mansor Sapari). Iaitu seorang guru forex yang antara paling berbisa di Malaysia pada masa sekarang.

Walaupun hanya beberapa kali mengikuti kelas percuma di youtube CMS, saya merasakan, kaedah yang diketengahkan olehnya kali ini amatlah padu. Bukan sahaja ianya sesuai dengan setup kali ini tetapi juga untuk masa-masa mendatang.

Terdapat beberapa jenis setup sell dan kebanyakannya adalah kombinasi antara 2 atau 3 setup. Kali ini setup yang diceritakan adalah setup pemadatan dan kecairan atau yang dikenali sebagai setup compression and liquidity. Secara ringkasnya ianya dikenali sebagai “CPLQ setup”.

Ianya melibatkan pemadatan secara berperingkat samada dari bawah ke atas atau dari atas ke bawah dengan bersyaratkan cerun adalah kurang dari 45 darjah atau diistilahkan sebagai landai. Namun demikian ianya hendaklah memenuhi beberapa syarat, iaitu ianya mengikut trend atau arah pasaran.

Setup cplq ini berlaku pada gold atau emas semalam dengan penurunan melebihi 3 kali pada sell (pandelela). Saya rasa mesti ramai yang bergembira dengan profit yang boleh tahan banyak juga.

Ketika artikel ini ditulis nilai dollar semakin mengukuh, namun demikian pair antara Euro dan USD/Dollar menurun sedikit akibat kebimbangan negara-negara eropah terhadap peningkatan kes covid akibat kelonggaran sop yang sebenarnya membuatkan seluruh dunia berasa bimbang. Pengukuhan dollar adalah berdasarkan keyakinan pelaburan  selepas Jerome Powell dilantik semula sebagai pengerusi bank pusat Amerika yang berjanji akan meneruskan pengurangan bon.

Ini bermakna kadar kecairan akan lebih cepat berbanding sebelum ini. Faktor lain seperti insflasi juga berkait rapat dengan peningkatan dollar. Akibatnya nilai emas menurun hampir mececah 50 dollar per aun. Harga terkini emas sekarang adalah di bawah 1790 dollar per aun.

 

.

 

Bagi anda yang ingin menyimpan emas dalam akaun emas digital bolehlah membuka akaun emas percuma di Quantum Metal. Emas anda boleh ditukarkan kepada emas fizikal setelah cukup gram. Anda boleh menyimpan serendah RM10 bagi setiap transaksi. Klik di sini untuk membuka akaun percuma atau anda boleh snap QR code yang tertera di bawah. Sekian, sampai jumpa lagi.

 

 

Debaran menunggu hari ini. Adakah gold naik semula?

Kelmarin semestinya membuatkan para trader terasa debaran, kerana menunggu samada ianya berjaya mendaki ke arah 1900 dalam masa terdekat. Sejak Isnin gold mula mendaki ke paras 1869.25 dengan perlahan. Tetapi tidak cukup kuat untuk naik lebih lagi dan akhir ditutup pada 1862.18.

Semalam, gold mula membuat penurunan ke paras 1850+- (1849.76). Semestinya ada trader yang berjaya mengaut keuntungan hasil sell trade semalam. Walaupun ianya cuba meningkat semula ke 1864.49 tetapi trader yang membuat sell adalah lebih ramai daripada yang buy. Bukan tiada mereka yang membeli, kerana dari semalam ianya cuba naik ke paras 1876.77  dan kemudian ianya berjaya membuat penurunan pada awal dagangan US sehingga akhir dagangan dan berhenti pada 1849.76.

Namun pergerakan agak perlahan menjelang pagi waktu Asia. Bermakna para pedagang sedang menunggu berita dari dagangan UK dan US. Ini bermakna sebarang kemungkinan boleh berlaku, samada ianya akan mula melonjak ke paras 1900+- pada dagangan hari ini. Di harap pelabur lebih berhati-hati, takut floating yang agak banyak dan ianya memungkinkan boleh terjadinya Margin Call (MC).

 

Bagi anda yang ingin menyimpan emas dalam akaun emas digital bolehlah membuka akaun emas percuma di Quantum Metal. Emas anda boleh ditukarkan kepada emas fizikal setelah cukup gram. Anda boleh menyimpan serendah RM10 bagi setiap transaksi. Klik di sini untuk membuka akaun percuma atau anda boleh snap QR code yang tertera di bawah. Sekian, sampai jumpa lagi.

 

 

Gold terbang ke 1870 minggu ni dan menutup pada 1863.79

Assalamualaikum semua

Minggu ni gold sememangnya mencabar para trader gold tegar. Dengar cerita ramai juga yang MC (margin call). Ini disebabkan berita pada pertengahan minggu. Ramai floating teruk malah ada yang MC. Bagaimanakah situasinya.

Ianya terjadi apabila gold tidak membuat penurunan ketika ianya mencecah harga 1862 pada rabu. Ramai pacak sell trade, namun gold hanya turun seedikit saja pada keesokan harinya. Kebiasaan MC ni bila floating kita melebihi nilai margin yang telah keluarkan.

Gold membuat kenaikan semula pada jumaat dengan mencecah harga 1870(1869.45), tapi kali ini ianya menurun sehingga 1845.08 sebelum memanjat semula pada akhir dagangan kepada 1864.26. Harga paling tinggi semalam adalah pada 1868.46. Harap ianya menurun semulalah pada minggu depan. Kasihan mereka yang  floating teruk. Dunia trading begitulah, ada masa kita gembira dan ada kalanya kau menyorok celah bucu katil. Menangis sorang-sorang. Haha..Err macam pernah kena je.

Pergerakan Carta Gold pada 21 Nov 2021

Gold didagangkan 1 ounce berbanding dollar amerika, jadi segala berita berkaitan USD akan berkait rapat dengan kenaikan harga gold. Gold pernah didagangkan paling tinggi sehingga 2000+ per ounce pada tahun 2020. Jangkaan gold akan naik lagi kepada 1900 pada minggu hadapan. Jadi kita tunggu dan lihat.

Bagi anda yang ingin menyimpan emas dalam akaun emas digital bolehlah membuka akaun emas percuma di Quantum Metal. Emas anda boleh ditukarkan kepada emas fizikal setelah cukup gram. Anda boleh menyimpan serendah RM10 bagi setiap transaksi. Klik di sini untuk membuka akaun percuma atau anda boleh snap QR code yang tertera di bawah. Sekian, sampai jumpa lagi.


 

Gold menggila lagi

Menjelang NFP pada Jumaat (semalam 5hb.Oktober 2021), sektor pekerjaan menunjukkan bahawa peluang pekerjaan semakin memberansangkan dengan lebih 531k pada bulan Oktober lepas.

Laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Buruh, Amerika Syarikat telah berjaya menghasilkan 312k peluang pekerjaan telah dikeluarkan. Ianya lebih tinggi berbanding bulan sebelumnya yang cuma menunjukkan 194k.

Namun demikian dengan lambakan peluang pekerjaan ini, masalah tenaga buruh masih lagi tidak dapat memenuhi permintaan tersebut. Kadar pengangguran pula turun kepada hanya 4.6%. Ini diakibatkan peningkatan semula kes covid-19 menjelang musim sejuk.

Ianya langsung tidak menyokong ramalan pakar ekonomi. Jadi apa kaitannya dengan harga emas. Sebenarnya harga emas bergantung dengan nilai dollar amerika. Ini adalah kerana emas didagangkan 1 ounce berbanding dollar Amerika.

Pada Rabu dan khamis emas didagangkan agak tinggi sehingga mencecah 1790+ USD per ounces. Namun akibat kebimbangan pelabur harganya jatuh ke paras 1770 tetapi membuat peningkatan kepada 1800+ pada akhir dagangan pada jumaat.

Saya pun berhati-hati dalam memasuki pasaran dan terpaksa menutup dagangan akibat ketidaktentuan dagangan. Harap tidak ada yang MC lah pada ketika itu. Walaupun demikian saya juga berjaya menutup dengan TP (take profit) pada beberapa dagangan. Bolehlah buat belanja sikit.

Kepada anda yang ingin menyimpan emas bolehlah membuka akaun simpanan emas digital bersama Quantum Metal. Anda boleh membeli emas serendah RM10. Anda boleh emas dalam bentuk gram. Pengeluaran juga boleh dibuat dalam bentuk emas fizikal apabila cukup 1g, 10g dan sebagainya (mengikut standard pasaran).

Emas fizikal anda boleh dikeluarkan di Ar-Rahnu Tekun dalam tempoh 15hari. Anda juga ditawarkan pembiayaan 5x dan 10x, ianya adalah pelan yang tiada di mana-mana syarikat. Emas adalah emas 999.9 tulen dari Perth Mint, Australia. Untuk mengetahui lebih lanjut bolehlah klik pada artikel ini. Klik Di Sini.

Kripto boleh turun sampai berapa?

Dalam minggu ini, kesemua harga wang kripto merosot sehingga 30 dan ada yang melebihi 50 peratus. Apakah yang berlaku sebenarnya? Adakah semata-mata berita daripada billionaire Tesla Elon Musk atau sebab lain? Sejujurnya saya hampir kerugian lebih 30% daripada nilai kripto yang saya beli dan bukan saya sahaja tetapi ramai mereka yang hampir rugi.

Namun kita harus ingat bahawa wang kripto tidak sama dengan tukaran matawang asing kerana ianya sama seperti kita membeli saham iaitu tiada MC. Setiap matawang kripto akan mengekalkan nilainya apabila ianya boleh ditukarkan kepada USD atau sebarang matawang. Walaupun ianya hanyalah matawang digital tetapi anda harus ingat bahawa bitcoin pernah mencapai kenaikan yang tertinggi beberapa bulan yang lalu.

Bagi saya, ini adalah masa yang terbaik untuk anda memiliki matawang kripto. Anda tidak perlukan platform MT4 atau MT5 untuk berdagang kripto. Cukuplah anda menggunakan luno dan etoro untuk berdagang kripto. Kedua-duanya mempunyai risiko yang agak rendah jika anda mahu berdagang matawang kripto. Ada beberapa matawang yang boleh anda berdagang di Luno dan Etoro. Lihat sahaja jadualnya di bawah ini.

Tidak seperti matawang, kripto adalah matawang digital yang diwujudkan bagi melindungi ahli-ahlinya iaitu pelabur bagi membuat dagangan atas talian. Contohnya Dogecoin, ianya diwujudkan untuk membeli dan menjual permainan atas talian. Namun apabila adanya permintaan yang tinggi, ianya menjadi rebutan ramai peserta online.

Jika anda berminat berdagang anda boleh klik 2 kali pada gambar di atas. Perbezaannya antara 2 platform ini adalah anda berdagang dengan dollar bagi Etoro dan MYR atau RM bagi Luno. Jika anda tak mahu sakit kepala untuk berdagang, saya syorkan Luno dan jika anda jenis yang ambil peluang dari kenaikan dan turunnya pasaran maka saya syorkan platform etoro. Kelebihan etoro adalah anda boleh berdagang saham global,indeks, komoditi utama dan juga tukaran matawang. Sekian.

Pasaran berdarah semula

Ketika pasaran pada minggu sebelum Hari Raya, pasaran saham di USA menunjukkan warna hijau dengan harga yang stabil. Namun menjelang Isnin kelmarin, pasaran menjadi huru-hara akibat penantian pengumuman oleh Setiausaha Penbendaharaan Amerika Syarikat Janet Yallen berikutan cukai ke atas perniagaan dan individu kaya akan dimuktamadkan.

Ketegangan yang ditimbulkan oleh Israel di Gaza telah membuatkan sekutunya berasa agak gelisah dengan serangan balas oleh para pejuang Hamas. Dana yang banyak diperlukan untuk membekalkan bahan pembuatan senjata. Pelbagai faktor harus diambil kira samada dari segi bahan, perkaitan syarikat, cawangan syarikat dan kebolehuntungan syarikat juga diambil kira.

Kertas cadangan tersebut adalah bagi memastikan kutipan cukai adalah lebih adil dan saksama. Persaingan global tidak diambil pusing oleh Janet Yallen, baginya ianya adalah sesuatu yang sihat. Tidak seperti Donald Trump yang mengenakan sekatan kepada syarikat Huawei dari China. Kelihatan Biden lebih bijak dan lebih disukai pelabur. Namun masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan. Perang, susunan cukai dan dasar luar Amerika Syarikat harus lebih adil kepada penduduk dunia. Tidak kiralah di mana sahaja mereka muncul, harap tiadalah gelaran polis dunia itu berulang.

Gergasi dari Asia sepatutnya muncul bagi menyeimbangkan suasana. Angka  kematian covid-19 yang semakin meningkat diserata dunia, membuatkan pandangan pelabur akan terus memerhatikan syarikat-syarikat pengeluar ubat-ubatan dan vaksin. Setakat semalam jumlah tempahan suntikan vaksin semakin meningkat dengan hampir 1.5 billion.

12.8 juta dos vaksin Covid-19 tahun depan

Semalam kita menyaksikan kejatuhan emas selepas kenaikannya mencecah 1868, namun meningkat naik semula menjelang awal sessi pembukaan dagangan di Amerika Syarikat.

Namun hari ini adalah hari yang malang buat kripto seperti Ethereum dan Doge. Ianya jatuh keparas terendah dalam 2 bulan ini. Bagi yang berjaya sauk, ianya merupakan diskaun buat mereka yang mengambil kesempatan. Ok. Hari ni saya mendapat beberapa keuntungan, namun pasaran tidak selamanya indah. Selamat berdagang kepada semua. Semoga keuntungan menyebelahi anda. Sekian.

Jika anda berminat untuk trade matawang kripto seperti Bitcoin dalam jumlah yang minima, anda bolehlah mendaftar dengan Klik Di Sini.


X