Category Archive : Kripto

Kisah seminggu dagangan emas, ke mana arah pasaran?

Assalamualaikum, Hari ini selasa, macam biasa aku membuat dagangan emas. Alhamdulillah, dapat jugalah profit dengan lebih 200mata. Seperti dijangka, emas jatuh terjun pandelela ke 1800. Dari pagi hingga malam dapatlah lagi dalam 65+ mata. Alhamdulillah. Cuaca diluar hari ini agak panas di tengahari dan hujan lebat turun pada petangnya.

Dagangan menurun sedikit pada rabu, namun ianya mencapai lebih 1829+ nilai tertinggi dan jatuh ke paras 1808+ pada akhir dangangan. Ianya tidak menghairankan di kala setiap hari rabu, para pelabur menunggu-nunggu berita dari Federal Reserve. Khamis pula menyaksikan dagangan menurun sehingga 1786.36 dollar per aun. Dan hari ini jumaat menyaksikan sedikit kenaikan namun dagangan masih belum berakhir. Pagi ni kita kayuh perlahan-lahan. Semoga pasaran kembail membuat kenaikan.

Bagi pelabur emas fizikal, sekarang adalah masa yang sesuai untuk mereka menambah gram emas. Selepas 2 jam sessi asia bermula, gold hanya naik sedikit dan turun semula pada 1990. Tiada tanda-tanda kenaikan yang agresif. Hari jumaat ni biasanya pelabur hanya melihat atau lambat untuk memulakan dagangan. Haha. Semalam dapatlah juga dalam 200+ mata. Hari ni pasaran hanya sekadar berlegar disekitar 1790+-. Aku pula floating banyak juga, namun dapatlah mengambil profit dengan sedikit kenaikan dan penurunan. Oklah, pada akhir dagangan dapatlah dalam 70+- mata.Takpa, isnin nanti kita sambung lagi. Mudah-mudahan profit lebih lagilah.

NFT sebuah fenomena dunia crypto

Minggu ini ada berita yang agak baik, pihak intraday ada buka sebuah group telegram berkenaan NFT. NFT sekarang sudah jadi trend selain daripada trade kripto. Ianya adalah cara ketiga atau keempat untuk mendapatkan kripto dengan mudah. Aku pula masih baru lagi dalam penjualan aset NFT ni. Ada NFT yang tidak masuk dek akal telah dijual melebihi sejuta dollar. Wow! Namun bukan senang sebenarnya nak menjual aset NFT ni. Tapi kalau dapat, ianya akan menjadi satu kegilaan dikalangan penggiat kreatif. Namun ada juga yang tidak boleh dibayangkan kenapa nilainya terlalu tinggi. Ianya bermula apabila nilai Etherium naik mendadak berbanding nilai dollar. Ada juga disebabkan ianya adalah satu legenda yang mana ianya adalah karya yang terawal dijual. Contohnya Crypto Punk.

Crypto Punk, antara NFT yang terawal dihasilkan

Hari ni dah rabu balik dah selepas seminggu aku tak buat posting. Semuanya disebabkan tiada semangat dengan badan yang tidak berapa sihat. Almaklumlah bila sudah berumur ni, badan akan rasa sakit-sakit bila kau berdagang lewat. Biasalah kalau nak berdagang ni kena waktu Amerika. Mereka pukul 8 pagi, kita sudah pukul 9 malam. Lebih kuranglah. Kena pula sekarang tengah musim sejuk, jadi waktu masuk pasaran adalah pada pukul 10.30 malam waktu Malaysia. Nasib baiklah emas didagangkan dari pagi sampai tengah malam. Cuma sakit jugalah kalau floating lama-lama. Haha.

Banyak kau floating.

Hari ni agak perlahan pergerakan, sebelum waktu Eropah pada sebelah petang. Semalam selasa (11 Januari 2022) gold naik tinggi ke 1822+. Aku kira emas Cuma naik 1812 sahaja. Jadi tidurlah dulu dan membiarkan pasaran membelah malam. Bila bangun pagi semua sell limit aku semuanya kena. Pagi ini pasaran turun sedikit dalam 6 mata (mata di sini bermaksud dollar per aun). Jadi kita berdoa sahajalah agar kita dapat membuat sedikit keuntungan dan dapat mengeluarkan sedikit untuk kegunaan harian. Kira semua profit saya sekarang sudah dikira untung sebab sudah pulang modal. Alhamdulillah. Sekian.

Bagi anda yang ingin membuka akaun trading, bolehlah klik link di bawah. Jika tidak berapa cukup modal, Saracen Market juga menyediakan akaun Cent (USC). Jangan lupa kawal mm (pengurusan wang) anda.

Kripto boleh turun sampai berapa?

Dalam minggu ini, kesemua harga wang kripto merosot sehingga 30 dan ada yang melebihi 50 peratus. Apakah yang berlaku sebenarnya? Adakah semata-mata berita daripada billionaire Tesla Elon Musk atau sebab lain? Sejujurnya saya hampir kerugian lebih 30% daripada nilai kripto yang saya beli dan bukan saya sahaja tetapi ramai mereka yang hampir rugi.

Namun kita harus ingat bahawa wang kripto tidak sama dengan tukaran matawang asing kerana ianya sama seperti kita membeli saham iaitu tiada MC. Setiap matawang kripto akan mengekalkan nilainya apabila ianya boleh ditukarkan kepada USD atau sebarang matawang. Walaupun ianya hanyalah matawang digital tetapi anda harus ingat bahawa bitcoin pernah mencapai kenaikan yang tertinggi beberapa bulan yang lalu.

Bagi saya, ini adalah masa yang terbaik untuk anda memiliki matawang kripto. Anda tidak perlukan platform MT4 atau MT5 untuk berdagang kripto. Cukuplah anda menggunakan luno dan etoro untuk berdagang kripto. Kedua-duanya mempunyai risiko yang agak rendah jika anda mahu berdagang matawang kripto. Ada beberapa matawang yang boleh anda berdagang di Luno dan Etoro. Lihat sahaja jadualnya di bawah ini.

Tidak seperti matawang, kripto adalah matawang digital yang diwujudkan bagi melindungi ahli-ahlinya iaitu pelabur bagi membuat dagangan atas talian. Contohnya Dogecoin, ianya diwujudkan untuk membeli dan menjual permainan atas talian. Namun apabila adanya permintaan yang tinggi, ianya menjadi rebutan ramai peserta online.

Jika anda berminat berdagang anda boleh klik 2 kali pada gambar di atas. Perbezaannya antara 2 platform ini adalah anda berdagang dengan dollar bagi Etoro dan MYR atau RM bagi Luno. Jika anda tak mahu sakit kepala untuk berdagang, saya syorkan Luno dan jika anda jenis yang ambil peluang dari kenaikan dan turunnya pasaran maka saya syorkan platform etoro. Kelebihan etoro adalah anda boleh berdagang saham global,indeks, komoditi utama dan juga tukaran matawang. Sekian.


X