Category Archive : Federal Reserve

Pening tengok pasaran gold sekarang, mencanak naik

Pening tengok pasaran gold sekarang, mencanak naik.Assalamualaikum, Hari ni Khamis, aku seperti tidak sedar yang trade kali ini begitu lama. Harap aku dapat tutup dengan harga yang lebih profit. Al-maklumlah KWSP sudah tidak boleh dikeluarkan. Haha. Dagangan hari ini bermula tinggi dengan 1826+. Pasaran emas beberapa kali cuba turun dan naik dalam purata 175+ pips. Harga maksima dalam 1826+- dan turun serendah 1823, yang bagi aku kira sideway sahajalah memanjang.

Aku kira kali ni, terpaksa tunggu sahajalah untuk naik dan turun kembali ke 1800. Tapi agak payah juga dengan berita dari data insflasi Amerika Syarikat yang agak tinggi ni. Pasaran saham masih lagi kemerahan. Jadi walaupun harga dijangka turun sedikit maka aku memaku sell sehingga harga ke 1827. Ada juga yang aku pending order sehingga 1830 dan 1845. Ah! Kalau kena kira rezekilah. Hari jumaat pasaran agak bergerak dengan lebih menaik. Muka aku dah cuak juga dibuatnya. Intraday pula membayangkan kenaikan harga emas dunia. Tapi macam biasalah kalau tak cari sen-sen manakan dapat dollarnya. Haha. Hati kental walaupun dalam ada sedikit kekeliruan.

Hari jumaat macam biasalah semua orang Islam lelaki akan pergi masjid termasuklah aku dan anak aku. Masa tu dah dapat beberapa profit apabila ada sedikit penurunan. Maka sambung pulalah lepas jumaat. Hari sekolah biasanya aku sibuk dengan hantar wife dan anak ke sekolah dan ambil selepas habis waktu sekolah dan kerja. Tengah malam pasaran semakin rancak bergerak menurun. Hati ada sedikit lega, dan dapatlah sedikit profit dan apabila dagangan emas ditutup pagi sabtu. Alhamdulillah dapatlah dalam 105 + mata.

Namun aku masih lagi floating dalam 316+ mata. Takpalah, sambung isnin nanti. Sekarang tengah menaip dekat kedai Restoran Nasi Ahmad Cawangan Sungai Buloh. Nasi Kedahnya boleh tahan sedap juga. Kebiasaannya ianya dibuka bermula jam 9 pagi ke 9.30 malam. Setahu akulah. Err.. selalunya aku pergi siang sahaja. Tapi pernah datang waktu malam dalam pukul 9, tetiba mereka dah kemas-kemas nak tutup kedai. Haha

Alamat Nasi Ahmad dekat Dataran Villa Putra, Sungai Buloh.

Pasaran matawang masih lagi dalam dilema. Samada USD akan naik. Tapi nampaknya harga naik juga sedikit semalam. Kebiasaannya bila USD naik, emas akan jatuh sedikit. Haha. Begitulah helahnya. Cuma aku rugi dalam USD10 lah untuk EUR/GBP minggu ni. Geram asyik tak naik-naik maka macam biasa, tak boleh simpan lama-lama. Kalau tidak tak tradelah aku dekat etoro. Huhu. Pagi ni aku tengok Grab, dan nampaknya ianya jatuh dengan banyak juga tetapi ada nampak sedikit pergerakan. Jadi beli sahajalah, lagipun harga masih mampu milik. Esok-esok kalau dapat claim bolehlah tambah lagi saham. Mudah-mudahan. Doakan sahajalah yang baik-baik untuk aku dan kekawan rakan saham yang lainnya.

Aku berdagang emas ini sebabnya ianya bergerak agak laju. Maka bolehlah berlatih membaca chart. Err..bukan graf ye, chart atau carta. Kerana chart mempunyai data, graf pula tidak. Jika graf kita boleh masukkan angka sahaja tetapi tidak dengan chart yang terdiri dari data-data seperti permintaan dan penawaran (supply and demand) serta reaksi para pelabur terhadap berita daripada pihak berkuasa yang mengawal pasaran terbuka (FOMC). Segala data akan diambil kira oleh setiap pedagang. Ucapan pengerusi Federal Reserve, mesyuarat FOMC, NFP dan juga pelbagai reaksi pengguna serta syarikat-syarikat yang berkepentingan. Itu semuanya kena diteliti oleh setiap pelaburlah dan dengan kata lain kita perlu juga belajar membacanya. Setiap guru atau mentor ada kelebihan masing-masing. Ada mentor yang terbuka dan ada juga yang jenis nak makan sorang je. Nasiblah kita dapat siapa. Untung sabut timbul kalau tidak tenggelam umpama batu. Haha

Oklah hari ni kira aku takda buat apa sangatlah kecuali kerja-kerja rumahtangga sahajalah. Ni pun curi-curi masa. Sambil-sambil aku membaca notifikasi FB dan juga wasap. Kebiasaannya aku terlepas berita juga, terutamanya telegram. Semuanya disebabkan telegram aku penuh giler dengan maklumat pasaran. Alhamdulillah. Dapatlah klu-klu kadang-kadang. Begitulah kehidupan, kita sebenarnya saling memerlukan antara satu sama lain. Jadilah insan yang memberi manfaat kepada orang lain. Semoga kita semua maju dan berjaya di dunia dan akhirat. Trade..trade juga, solat jangan lupa. Sekian.

Bagi anda yang ingin membuka akaun trading, bolehlah klik link di bawah. Jika tidak berapa cukup modal, Saracen Market juga menyediakan akaun Cent (USC). Jangan lupa kawal mm (pengurusan wang) anda.

Buka akaun dengan Saracen Markets

Kebimbangan terhadap omicron menjunamkan pasaran indeks

Pada pagi bulan yang baru ini, Powell memberi penerangan tentang arah dan hala tuju pasaran. Walaupun pasaran semakin pulih, namun kebimbangan pelabur terhadap varian terbaru iaitu omicron lebih berupaya menjunamkan pasaran indeks Dow Jones, Nasdaq dan S&P.

Dollar yang baru sahaja mahu melonjak ke mata yang lebih tinggi tetapi akibat kebimbangan tersebut, ianya tidak dapat meneruskan kenaikan yang melegakan. Indeks Dow Jones menjunam 461.68 mata, Nasdaq pula turun 283.4 mata yang menggambarkan pembukaan bulanan yang agak menakutkan.

Selain inflasi yang melanda selepas pemberian vaksin secara besar-besaran, berita yang agak mengejutkan dikeluarkan oleh pengeluar bahawa vaksin sedia ada tidak dapat mencegah penularan omicron. Pasaran emas (gold) pula turun sedikit pada masa artikel ini ditulis. Peluang bagi anda untuk memiliki gold bar dengan lebih murah. Sekian.

Bagi anda yang ingin membuka akaun trading, bolehlah klik link di bawah. Jika tidak berapa cukup modal, Saracen Market juga menyediakan akaun Cent (USC). Jangan lupa kawal mm (pengurusan wang) anda.

Buka akaun dengan Saracen Markets

FOMC beri kesan banyak terhadap dagangan Emas

Setiap bulan, satu jawatankuasa kewangan  USA akan bermesyuarat bagi memutuskan pelbagai dasar dan data ekonomi mereka yang dikenali sebagai (FOMC). Ianya sedikit sebanyak  akan menggambarkan arah tuju pasaran samada saham, indeks, matawang dan harga komoditi utama.

Fesee

Pada kebiasaannya pelabur akan hanya menunggu atau membuat order serta menganalisa sebelum pasaran dibuka sehari atau dua hari sebelumnya. Pelbagai jenis data ditunggu oleh mereka seperti data pekerjaan, data kepenggunaan (inflasi) dan ianya akan memberi isyarat kepada pelabur untuk membuat  keputusan samada membeli atau menjual atau tidak mahu masuk pasaran.

Ada juga jenis pelabur yang hanya membuat dagangan sebelum atau selepas FOMC. Keputusan mesyuarat juga akan mempengaruhi pasaran antarabangsa kerana apa yang didagangkan selalunya menggunakan dollar amerika. Ianya akan membuatkan indeks naik atau turun. Jangkaan awal juga boleh mempengaruhi pasaran.

Bagi pelabur-pelabur runcit, keputusan selalu akan mengikut arah pasaran. Mereka semestinya tidak melabur sebegitu besar berbanding dengan institusi seperti bank dan badan pengurusan amanah serta kewangan. Contohnya KWSP, sering kali dilihat membuat pelaburan dibeberapa saham bluechip di Bursa Malaysia.

Secara terjemahannya FOMC adalah Federal Open Market Committee.  Komitee ini terdiri daripada gabenor-gabenor bank persekutuan Amerika. Kesemua keputusan mesyuarat akan mengikut akta 1913 yang memberi kuasa kepada Federal Reserve membuat atur kerja (Setting) kewangan mereka. Segala jadual telah disusun sepanjang tahun seperti tahun ini. Ianya digelar sebagai kalender mesyuarat FOMC. Mesyuarat akan datang adalah pada 14-15 haribulan disember 2021.

Berikut adalah FOMC untuk tahun hadapan (2022):-

2022 FOMC Meetings

January 25-26
March 15-16*
May 3-4
June 14-15*
July 26-27
September 20-21*
November 1-2
December 13-14*

**Sumber dari https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/fomccalendars.htm

Bagi anda yang nak Berjaya Selesaikan Semua Hutang Dengan Pantas & Tambah Positive Cashflow? Buku Ini Akan Bantu Anda Strukturkan Semula Kewangan Tidak Kira Apapun Situasinya. Dapatkannya SEKARANG!


X