Emas naik kerana perang sudah bermula di Ukraine

Emas naik kerana perang sudah bermula di Ukraine

Emas naik kerana perang sudah bermula di Ukraine

Minggu lalu menyaksikan dalam sejarah yang emas naik melepasi rintangan 1860+ dollar per auns. Ianya gara-gara Rusia yang sudah memasuki wilayah Ukraine dan membuat serangan pada . Ianya bukan sahaja menyebabkan harga emas naik mendadak, malahan harga minyak dunia juga telah melepasi 100+ dollar per tong.

Konfliks bersaudara yang agak sekian lama dipendam oleh Putin akhirnya telah mendatang kebuntuan dan seterusnya membuatkan Rusia terpaksa menyerang Ukraine. Semuanya gara-gara Presiden Ukraine yang pro barat. Namun ada perkhabaran bahawa barat cuba akan membalas serangan dengan perngerahan aset ketenteraan mereka ke sana. Dalam hal yang sedemikian kita tidak boleh menggambarkan bagaimanakah konfliks ini yang semakin memuncak apabila Ukraine yang sebelumnya berkecuali tetapi ingin memihak kepada NATO.

Semenanjung Cremia sememangnya diidam-idamkan oleh barat untuk menakhluki rantau sekitar Laut Mati. Turki dengan segera menyekat kemaraan Rusia bagi memberi harapan rundingan akan dapat disegerakan bagi meredakan perang yang sudah berlangsung dalam 3 hari ini. Para pelabur emas dan komoditi utama menjadikan harga dipasaran naik dengan bekalan bahan mentah yang agak sudah didapati selepas musim sejuk dan hujan yang memusnah sebahagian kawasan.

Pihak Ukraine pula agak bimbang dengan Loji Nuklearnya di Cynobyl yang telah ditawan oleh tentera Rusia. Ianya mungkin bagi menagih simpati barat untuk menghantar bantuan. Jika tidak Ukraine mungkin menjadi Syiria kedua yang musnah dengan perang selama lebih 7 tahun dan berlarutan sehingga kini. Walaupun Amerika telah mengundurkan tenteranya dari Timur Tengah, namun Rusia agak curiga dengan kecenderungan Presiden Ukraine ke arah pihak NATO.

Rusia pula menggunakan kuasa Vetonya yang seperti biasa mematikan sokongan terhadap ketetapan PBB bagi menyatakan bantahan terhadap serangan Rusia. Nampaknya Rusia seolah-oleh berseorangan kali ini. Negara-negara lain seolah-olah tidak memperdulikan apa yang Rusia beritahu tentang usaha pihak Ukraine yang ingin menghalau secara genosid ke atas penduduk yang berketurunan Rusia di dua wilayah timur.

Jumlah korban yang agak ramai telah membuatkan Rusia hilang sabar dan menceroboh masuk ke Ukraine bagi meredakan keadaan. Walaupun rundingan sudah berjalan pada kali pertama di Belarus, namun Rusia tetap membedil bandar kedua terbesar di Ukraine. Ianya telah menyebabkan harga emas melonjak naik sehingga 1942 pada rabu.

Pada pembukaan sessi Euro emas mula menurun sedikit ke paras 1923 dollar per auns. Pada masa saya menulis harga telahpun melnjak semula ke 1833. Selepas seminggu harganya kini telah mencecah 2070.36. Itu adalah jumlah hharga yang tertinggi setakat 8 Mac 2022. Ianya semua disebabkan oleh perang yang masih melanda Ukraine pada Isnin.

Minggu ini saya mungkin berehat selepas kenaikan mengejut sehingga memecah rintangan dan emas melebihi 2000 dollar per auns. Harga runcit emas 999 sekarang sudah melebihi RM300+ per gram. Ianya adalah antara yang teringgi selepas setahun setengah mengalami kejatuhan ke paras 1600 dollar per auns.

Jika perang masih berterusan harga emas kemungkinan akan berlegar pada 2050 ke 2070 dalam beberapa minggu lagi. Jadi agak sukarlah nak melihat ianya turun ke paras 1800 dollar per auns. Saya ada mengatakan beberapa bulan yang lepas bahawa harga emas akan mencecah 1900+, namun tidak menyangka ianya boleh pergi lebih daripada itu. Jadi lakukan pemantauan secara berkala agar anda dapat berdagang dengan tenang dan aman. Sekian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*


X