Pergerakan sideway yang membimbangkan

Pergerakan sideway yang membimbangkan

Hari ni dah Khamis rupanya, tadi terhantar hari yang salah pula. Mungkin sebab terlalu kerap berdagang, maka saya jadi tak kenal hari dah. Hehe

Hari ini dagangan agak perlahan, tidak seperti semalam. Dapatlah beberapa profit tanpa TP. Sehingga pukul 6.19 petang ni, masih tinggal 14mata sahaja lagi untuk tutup dagangan.

Market structure terbentuk.

Semestinya buy limit dan sell limit sedang menunggu untuk mengena. Situasi yang tidak menentu di Amerika membuatkan arah pasaran menjadi naik dan turun dalam arah setara (sideway).

Dalam trading, margin level hendaklah dijaga. Begitu juga dengan Free margin. Ianya bagi mengelakkan berlakunya margin call (MC), yang agak menyeramkan. Haha.

Ok. Kita cerita tentang gold semalam. Jangkaan untuk mendaki mungkin akan terserlah selepas penampakan morning star.

Namun untuk melepasi RBS 1780 adalah agak sukar selepas FD tidak menarik minat para pedagang untuk memecahkan kebuntuan melepasi 1790. Zon sokongan yang agak kuat pada 1760 mungkin akan dipecahkan setelah ianya berlegar beberapa kali mencucuk sehingga paras ini beberapa kali.

Sekarangpun aku masih menung bilalah ianya akan terjadi ni. Maka jangkaan tersebut mungkin pada hari ini ataupun pada isnin. Alamak! Sekarang agak banyak belian yang telah dibuat. Harap semuanya mengenalah. FOMC yang akan diadakan pada minggu hadapan, mungkin akan mengubah arah pergerakan.

Bagi anda yang nak membeli emas fizikal, sekaranglah harga yang agak rendah. Kemungkinan akan mencapai paras paling rendah dalam masa 10 minggu. Sekian.

Bagi anda yang ingin menyimpan emas dalam akaun emas digital bolehlah membuka akaun emas percuma di Quantum Metal. Emas anda boleh ditukarkan kepada emas fizikal setelah cukup gram. Anda boleh menyimpan serendah RM10 bagi setiap transaksi. Klik di sini untuk membuka akaun percuma atau anda boleh snap QR code yang tertera di bawah. Sekian, sampai jumpa lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*


X