Gold terbang ke 1870 minggu ni dan menutup pada 1863.79

Gold terbang ke 1870 minggu ni dan menutup pada 1863.79

Assalamualaikum semua

Minggu ni gold sememangnya mencabar para trader gold tegar. Dengar cerita ramai juga yang MC (margin call). Ini disebabkan berita pada pertengahan minggu. Ramai floating teruk malah ada yang MC. Bagaimanakah situasinya.

Ianya terjadi apabila gold tidak membuat penurunan ketika ianya mencecah harga 1862 pada rabu. Ramai pacak sell trade, namun gold hanya turun seedikit saja pada keesokan harinya. Kebiasaan MC ni bila floating kita melebihi nilai margin yang telah keluarkan.

Gold membuat kenaikan semula pada jumaat dengan mencecah harga 1870(1869.45), tapi kali ini ianya menurun sehingga 1845.08 sebelum memanjat semula pada akhir dagangan kepada 1864.26. Harga paling tinggi semalam adalah pada 1868.46. Harap ianya menurun semulalah pada minggu depan. Kasihan mereka yangΒ  floating teruk. Dunia trading begitulah, ada masa kita gembira dan ada kalanya kau menyorok celah bucu katil. Menangis sorang-sorang. Haha..Err macam pernah kena je.

Pergerakan Carta Gold pada 21 Nov 2021

Gold didagangkan 1 ounce berbanding dollar amerika, jadi segala berita berkaitan USD akan berkait rapat dengan kenaikan harga gold. Gold pernah didagangkan paling tinggi sehingga 2000+ per ounce pada tahun 2020. Jangkaan gold akan naik lagi kepada 1900 pada minggu hadapan. Jadi kita tunggu dan lihat.

Bagi anda yang ingin menyimpan emas dalam akaun emas digital bolehlah membuka akaun emas percuma di Quantum Metal. Emas anda boleh ditukarkan kepada emas fizikal setelah cukup gram. Anda boleh menyimpan serendah RM10 bagi setiap transaksi. Klik di sini untuk membuka akaun percuma atau anda boleh snap QR code yang tertera di bawah. Sekian, sampai jumpa lagi.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


X