Gold menggila lagi

Gold menggila lagi

Menjelang NFP pada Jumaat (semalam 5hb.Oktober 2021), sektor pekerjaan menunjukkan bahawa peluang pekerjaan semakin memberansangkan dengan lebih 531k pada bulan Oktober lepas.

Laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Buruh, Amerika Syarikat telah berjaya menghasilkan 312k peluang pekerjaan telah dikeluarkan. Ianya lebih tinggi berbanding bulan sebelumnya yang cuma menunjukkan 194k.

Namun demikian dengan lambakan peluang pekerjaan ini, masalah tenaga buruh masih lagi tidak dapat memenuhi permintaan tersebut. Kadar pengangguran pula turun kepada hanya 4.6%. Ini diakibatkan peningkatan semula kes covid-19 menjelang musim sejuk.

Ianya langsung tidak menyokong ramalan pakar ekonomi. Jadi apa kaitannya dengan harga emas. Sebenarnya harga emas bergantung dengan nilai dollar amerika. Ini adalah kerana emas didagangkan 1 ounce berbanding dollar Amerika.

Pada Rabu dan khamis emas didagangkan agak tinggi sehingga mencecah 1790+ USD per ounces. Namun akibat kebimbangan pelabur harganya jatuh ke paras 1770 tetapi membuat peningkatan kepada 1800+ pada akhir dagangan pada jumaat.

Saya pun berhati-hati dalam memasuki pasaran dan terpaksa menutup dagangan akibat ketidaktentuan dagangan. Harap tidak ada yang MC lah pada ketika itu. Walaupun demikian saya juga berjaya menutup dengan TP (take profit) pada beberapa dagangan. Bolehlah buat belanja sikit.

Kepada anda yang ingin menyimpan emas bolehlah membuka akaun simpanan emas digital bersama Quantum Metal. Anda boleh membeli emas serendah RM10. Anda boleh emas dalam bentuk gram. Pengeluaran juga boleh dibuat dalam bentuk emas fizikal apabila cukup 1g, 10g dan sebagainya (mengikut standard pasaran).

Emas fizikal anda boleh dikeluarkan di Ar-Rahnu Tekun dalam tempoh 15hari. Anda juga ditawarkan pembiayaan 5x dan 10x, ianya adalah pelan yang tiada di mana-mana syarikat. Emas adalah emas 999.9 tulen dari Perth Mint, Australia. Untuk mengetahui lebih lanjut bolehlah klik pada artikel ini. Klik Di Sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


X