Month: November 2021

Cyber Monday 2021

Setiap tahun akan diadakan jualan diskaun untuk barangan di USA, malahan serata dunia. Jualan adalah bersempena hari krismas yang bakal tiba pada bulan disember. Bagi tahun ini ianya telah diadakan pada jumaat lepas 26 November 2021 yang lebih dikenali sebagai Black Friday. Manakala jualan diskaun untuk jualan atas talian pula akan diadakan pada esok 29 November 2021 yang lebih dikenali sebagai Cyber Monday. 

Pelbagai barangan dijualan dengan harga terendah sekitar 20% diskaun ke atas. Ada di antara barangan yang dijual sehingga 40% diskaun. Kebiasaan ianya untuk penghabisan stok bagi tahun tersebut. Tetapi persoalannya, bagaimana ianya bermula?

Cyber Monday ini telah bermula pada 28 November 2005 lagi dan dikelolakan oleh 2 orang iaitu Ellen Davis of the National Retail Federation dan Scott Silverman dari Amerika Syarikat. Jangan terkejut jualan Cyber Monday  yang tertinggi adalah pada 2020 iaitu sebanyak USD$ 10.7 billion.

Setiap kali diadakan Black Friday, pasti ramai yang berpusu-pusu berebut membelinya. Begitu juga dengan jualan Cyber Monday.  Harap masa covid-19 kali ni tiadalah terjadi kes himpit-menghimpit berlaku seperti 2019 dan tahun sebelumnya. Kalau tidak tentu letih pihak berkuasa menghitung jumlah kes positif. Apalagi di kala varian baru dari Afrika telah dikesan yang menyatakan bahawa ianya 2 kali ganda lebih bahaya daripada varian delta sebelum ini. Semoga terhapuslah covid-19 ni. Penat weh kalau kilang tutup, susah mahu printing design. Hehe.

 

Bagi anda yang ingin menyimpan emas dalam akaun emas digital bolehlah membuka akaun emas percuma di Quantum Metal. Emas anda boleh ditukarkan kepada emas fizikal setelah cukup gram. Anda boleh menyimpan serendah RM10 bagi setiap transaksi. Klik di sini untuk membuka akaun percuma atau anda boleh snap QR code yang tertera di bawah. Sekian, sampai jumpa lagi.

Evergrande buatkan pelabur lari?

Evergrande merupakan tycoon pelaburan hartanah terbesar di negara China. Evergrande banyak melabur di saham-saham utama dunia seperti Apple. Pada tahun ini Evergrande telah memberi kenyataan bahawa hutang mereka mencecah 300 billion dollar. Walaupun syarikat ini mempunyai nilai lebih daripada trillion dollar, namun banyak projek pelaburan mereka tidak mendatangkan keuntungan yang menyebabkan hutang tidak dapat dibayar secara normal.

Oleh yang demikian ianya membuat para pelabur berasa bimbang dan ramai yang menarik semula pelaburan mereka dari Evergrande. Ianya menyebabkan saham mereka jatuh dan menjadi masalah kepada Evergrande untuk terus menjana keuntungan. Kesannya menyebabkan saham-saham di Amerika dan seluruh dunia jatuh.

Indeks Utama US Market semalam dan suasana merah pada saham-saham terpilih.

Semalam indeks Dow Jones dan Nasdaq, jatuh dengan banyak. Ianya menyebabkan suasana merah hampir 95% saham utama. Kesan ini telah menyebabkan indeks di Bursa Malaysia juga jatuh teruk. Harapnya kita semua berhati-hati sehingga awal tahun hadapan. Ianya bukan sahaja berkaitan isu ini, tetapi juga disebabkan oleh laporan-laporan tahunan berkaitan syarikat yang disenaraikan. Al-maklumlah tahun 2021 ini adalah antara tahun yang sangat mencabar dengan kenaikan harga barangan akibat ketidakcukupan barang-barang.

Bursa Malaysia 26 Nov 2021

 

FOMC beri kesan banyak terhadap dagangan Emas

Setiap bulan, satu jawatankuasa kewangan  USA akan bermesyuarat bagi memutuskan pelbagai dasar dan data ekonomi mereka yang dikenali sebagai (FOMC). Ianya sedikit sebanyak  akan menggambarkan arah tuju pasaran samada saham, indeks, matawang dan harga komoditi utama.

Fesee

Pada kebiasaannya pelabur akan hanya menunggu atau membuat order serta menganalisa sebelum pasaran dibuka sehari atau dua hari sebelumnya. Pelbagai jenis data ditunggu oleh mereka seperti data pekerjaan, data kepenggunaan (inflasi) dan ianya akan memberi isyarat kepada pelabur untuk membuat  keputusan samada membeli atau menjual atau tidak mahu masuk pasaran.

Ada juga jenis pelabur yang hanya membuat dagangan sebelum atau selepas FOMC. Keputusan mesyuarat juga akan mempengaruhi pasaran antarabangsa kerana apa yang didagangkan selalunya menggunakan dollar amerika. Ianya akan membuatkan indeks naik atau turun. Jangkaan awal juga boleh mempengaruhi pasaran.

Bagi pelabur-pelabur runcit, keputusan selalu akan mengikut arah pasaran. Mereka semestinya tidak melabur sebegitu besar berbanding dengan institusi seperti bank dan badan pengurusan amanah serta kewangan. Contohnya KWSP, sering kali dilihat membuat pelaburan dibeberapa saham bluechip di Bursa Malaysia.

Secara terjemahannya FOMC adalah Federal Open Market Committee.  Komitee ini terdiri daripada gabenor-gabenor bank persekutuan Amerika. Kesemua keputusan mesyuarat akan mengikut akta 1913 yang memberi kuasa kepada Federal Reserve membuat atur kerja (Setting) kewangan mereka. Segala jadual telah disusun sepanjang tahun seperti tahun ini. Ianya digelar sebagai kalender mesyuarat FOMC. Mesyuarat akan datang adalah pada 14-15 haribulan disember 2021.

Berikut adalah FOMC untuk tahun hadapan (2022):-

2022 FOMC Meetings

January 25-26
March 15-16*
May 3-4
June 14-15*
July 26-27
September 20-21*
November 1-2
December 13-14*

**Sumber dari https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/fomccalendars.htm

Bagi anda yang nak Berjaya Selesaikan Semua Hutang Dengan Pantas & Tambah Positive Cashflow? Buku Ini Akan Bantu Anda Strukturkan Semula Kewangan Tidak Kira Apapun Situasinya. Dapatkannya SEKARANG!

Setup Sell Yang Padu

Pada sabtu dan ahad yang baru ni, saya ada mengikuti kelas King Master CMS (Cikgu Mansor Sapari). Iaitu seorang guru forex yang antara paling berbisa di Malaysia pada masa sekarang.

Walaupun hanya beberapa kali mengikuti kelas percuma di youtube CMS, saya merasakan, kaedah yang diketengahkan olehnya kali ini amatlah padu. Bukan sahaja ianya sesuai dengan setup kali ini tetapi juga untuk masa-masa mendatang.

Terdapat beberapa jenis setup sell dan kebanyakannya adalah kombinasi antara 2 atau 3 setup. Kali ini setup yang diceritakan adalah setup pemadatan dan kecairan atau yang dikenali sebagai setup compression and liquidity. Secara ringkasnya ianya dikenali sebagai “CPLQ setup”.

Ianya melibatkan pemadatan secara berperingkat samada dari bawah ke atas atau dari atas ke bawah dengan bersyaratkan cerun adalah kurang dari 45 darjah atau diistilahkan sebagai landai. Namun demikian ianya hendaklah memenuhi beberapa syarat, iaitu ianya mengikut trend atau arah pasaran.

Setup cplq ini berlaku pada gold atau emas semalam dengan penurunan melebihi 3 kali pada sell (pandelela). Saya rasa mesti ramai yang bergembira dengan profit yang boleh tahan banyak juga.

Ketika artikel ini ditulis nilai dollar semakin mengukuh, namun demikian pair antara Euro dan USD/Dollar menurun sedikit akibat kebimbangan negara-negara eropah terhadap peningkatan kes covid akibat kelonggaran sop yang sebenarnya membuatkan seluruh dunia berasa bimbang. Pengukuhan dollar adalah berdasarkan keyakinan pelaburan  selepas Jerome Powell dilantik semula sebagai pengerusi bank pusat Amerika yang berjanji akan meneruskan pengurangan bon.

Ini bermakna kadar kecairan akan lebih cepat berbanding sebelum ini. Faktor lain seperti insflasi juga berkait rapat dengan peningkatan dollar. Akibatnya nilai emas menurun hampir mececah 50 dollar per aun. Harga terkini emas sekarang adalah di bawah 1790 dollar per aun.

 

.

 

Bagi anda yang ingin menyimpan emas dalam akaun emas digital bolehlah membuka akaun emas percuma di Quantum Metal. Emas anda boleh ditukarkan kepada emas fizikal setelah cukup gram. Anda boleh menyimpan serendah RM10 bagi setiap transaksi. Klik di sini untuk membuka akaun percuma atau anda boleh snap QR code yang tertera di bawah. Sekian, sampai jumpa lagi.

 

 

Debaran menunggu hari ini. Adakah gold naik semula?

Kelmarin semestinya membuatkan para trader terasa debaran, kerana menunggu samada ianya berjaya mendaki ke arah 1900 dalam masa terdekat. Sejak Isnin gold mula mendaki ke paras 1869.25 dengan perlahan. Tetapi tidak cukup kuat untuk naik lebih lagi dan akhir ditutup pada 1862.18.

Semalam, gold mula membuat penurunan ke paras 1850+- (1849.76). Semestinya ada trader yang berjaya mengaut keuntungan hasil sell trade semalam. Walaupun ianya cuba meningkat semula ke 1864.49 tetapi trader yang membuat sell adalah lebih ramai daripada yang buy. Bukan tiada mereka yang membeli, kerana dari semalam ianya cuba naik ke paras 1876.77  dan kemudian ianya berjaya membuat penurunan pada awal dagangan US sehingga akhir dagangan dan berhenti pada 1849.76.

Namun pergerakan agak perlahan menjelang pagi waktu Asia. Bermakna para pedagang sedang menunggu berita dari dagangan UK dan US. Ini bermakna sebarang kemungkinan boleh berlaku, samada ianya akan mula melonjak ke paras 1900+- pada dagangan hari ini. Di harap pelabur lebih berhati-hati, takut floating yang agak banyak dan ianya memungkinkan boleh terjadinya Margin Call (MC).

 

Bagi anda yang ingin menyimpan emas dalam akaun emas digital bolehlah membuka akaun emas percuma di Quantum Metal. Emas anda boleh ditukarkan kepada emas fizikal setelah cukup gram. Anda boleh menyimpan serendah RM10 bagi setiap transaksi. Klik di sini untuk membuka akaun percuma atau anda boleh snap QR code yang tertera di bawah. Sekian, sampai jumpa lagi.

 

 

Gold terbang ke 1870 minggu ni dan menutup pada 1863.79

Assalamualaikum semua

Minggu ni gold sememangnya mencabar para trader gold tegar. Dengar cerita ramai juga yang MC (margin call). Ini disebabkan berita pada pertengahan minggu. Ramai floating teruk malah ada yang MC. Bagaimanakah situasinya.

Ianya terjadi apabila gold tidak membuat penurunan ketika ianya mencecah harga 1862 pada rabu. Ramai pacak sell trade, namun gold hanya turun seedikit saja pada keesokan harinya. Kebiasaan MC ni bila floating kita melebihi nilai margin yang telah keluarkan.

Gold membuat kenaikan semula pada jumaat dengan mencecah harga 1870(1869.45), tapi kali ini ianya menurun sehingga 1845.08 sebelum memanjat semula pada akhir dagangan kepada 1864.26. Harga paling tinggi semalam adalah pada 1868.46. Harap ianya menurun semulalah pada minggu depan. Kasihan mereka yang  floating teruk. Dunia trading begitulah, ada masa kita gembira dan ada kalanya kau menyorok celah bucu katil. Menangis sorang-sorang. Haha..Err macam pernah kena je.

Pergerakan Carta Gold pada 21 Nov 2021

Gold didagangkan 1 ounce berbanding dollar amerika, jadi segala berita berkaitan USD akan berkait rapat dengan kenaikan harga gold. Gold pernah didagangkan paling tinggi sehingga 2000+ per ounce pada tahun 2020. Jangkaan gold akan naik lagi kepada 1900 pada minggu hadapan. Jadi kita tunggu dan lihat.

Bagi anda yang ingin menyimpan emas dalam akaun emas digital bolehlah membuka akaun emas percuma di Quantum Metal. Emas anda boleh ditukarkan kepada emas fizikal setelah cukup gram. Anda boleh menyimpan serendah RM10 bagi setiap transaksi. Klik di sini untuk membuka akaun percuma atau anda boleh snap QR code yang tertera di bawah. Sekian, sampai jumpa lagi.


 

Gold menggila lagi

Menjelang NFP pada Jumaat (semalam 5hb.Oktober 2021), sektor pekerjaan menunjukkan bahawa peluang pekerjaan semakin memberansangkan dengan lebih 531k pada bulan Oktober lepas.

Laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Buruh, Amerika Syarikat telah berjaya menghasilkan 312k peluang pekerjaan telah dikeluarkan. Ianya lebih tinggi berbanding bulan sebelumnya yang cuma menunjukkan 194k.

Namun demikian dengan lambakan peluang pekerjaan ini, masalah tenaga buruh masih lagi tidak dapat memenuhi permintaan tersebut. Kadar pengangguran pula turun kepada hanya 4.6%. Ini diakibatkan peningkatan semula kes covid-19 menjelang musim sejuk.

Ianya langsung tidak menyokong ramalan pakar ekonomi. Jadi apa kaitannya dengan harga emas. Sebenarnya harga emas bergantung dengan nilai dollar amerika. Ini adalah kerana emas didagangkan 1 ounce berbanding dollar Amerika.

Pada Rabu dan khamis emas didagangkan agak tinggi sehingga mencecah 1790+ USD per ounces. Namun akibat kebimbangan pelabur harganya jatuh ke paras 1770 tetapi membuat peningkatan kepada 1800+ pada akhir dagangan pada jumaat.

Saya pun berhati-hati dalam memasuki pasaran dan terpaksa menutup dagangan akibat ketidaktentuan dagangan. Harap tidak ada yang MC lah pada ketika itu. Walaupun demikian saya juga berjaya menutup dengan TP (take profit) pada beberapa dagangan. Bolehlah buat belanja sikit.

Kepada anda yang ingin menyimpan emas bolehlah membuka akaun simpanan emas digital bersama Quantum Metal. Anda boleh membeli emas serendah RM10. Anda boleh emas dalam bentuk gram. Pengeluaran juga boleh dibuat dalam bentuk emas fizikal apabila cukup 1g, 10g dan sebagainya (mengikut standard pasaran).

Emas fizikal anda boleh dikeluarkan di Ar-Rahnu Tekun dalam tempoh 15hari. Anda juga ditawarkan pembiayaan 5x dan 10x, ianya adalah pelan yang tiada di mana-mana syarikat. Emas adalah emas 999.9 tulen dari Perth Mint, Australia. Untuk mengetahui lebih lanjut bolehlah klik pada artikel ini. Klik Di Sini.


X