Kripto boleh turun sampai berapa?

Kripto boleh turun sampai berapa?

Dalam minggu ini, kesemua harga wang kripto merosot sehingga 30 dan ada yang melebihi 50 peratus. Apakah yang berlaku sebenarnya? Adakah semata-mata berita daripada billionaire Tesla Elon Musk atau sebab lain? Sejujurnya saya hampir kerugian lebih 30% daripada nilai kripto yang saya beli dan bukan saya sahaja tetapi ramai mereka yang hampir rugi.

Namun kita harus ingat bahawa wang kripto tidak sama dengan tukaran matawang asing kerana ianya sama seperti kita membeli saham iaitu tiada MC. Setiap matawang kripto akan mengekalkan nilainya apabila ianya boleh ditukarkan kepada USD atau sebarang matawang. Walaupun ianya hanyalah matawang digital tetapi anda harus ingat bahawa bitcoin pernah mencapai kenaikan yang tertinggi beberapa bulan yang lalu.

Bagi saya, ini adalah masa yang terbaik untuk anda memiliki matawang kripto. Anda tidak perlukan platform MT4 atau MT5 untuk berdagang kripto. Cukuplah anda menggunakan luno dan etoro untuk berdagang kripto. Kedua-duanya mempunyai risiko yang agak rendah jika anda mahu berdagang matawang kripto. Ada beberapa matawang yang boleh anda berdagang di Luno dan Etoro. Lihat sahaja jadualnya di bawah ini.

Tidak seperti matawang, kripto adalah matawang digital yang diwujudkan bagi melindungi ahli-ahlinya iaitu pelabur bagi membuat dagangan atas talian. Contohnya Dogecoin, ianya diwujudkan untuk membeli dan menjual permainan atas talian. Namun apabila adanya permintaan yang tinggi, ianya menjadi rebutan ramai peserta online.

Jika anda berminat berdagang anda boleh klik 2 kali pada gambar di atas. Perbezaannya antara 2 platform ini adalah anda berdagang dengan dollar bagi Etoro dan MYR atau RM bagi Luno. Jika anda tak mahu sakit kepala untuk berdagang, saya syorkan Luno dan jika anda jenis yang ambil peluang dari kenaikan dan turunnya pasaran maka saya syorkan platform etoro. Kelebihan etoro adalah anda boleh berdagang saham global,indeks, komoditi utama dan juga tukaran matawang. Sekian.

Pasaran berdarah semula

Ketika pasaran pada minggu sebelum Hari Raya, pasaran saham di USA menunjukkan warna hijau dengan harga yang stabil. Namun menjelang Isnin kelmarin, pasaran menjadi huru-hara akibat penantian pengumuman oleh Setiausaha Penbendaharaan Amerika Syarikat Janet Yallen berikutan cukai ke atas perniagaan dan individu kaya akan dimuktamadkan.

Ketegangan yang ditimbulkan oleh Israel di Gaza telah membuatkan sekutunya berasa agak gelisah dengan serangan balas oleh para pejuang Hamas. Dana yang banyak diperlukan untuk membekalkan bahan pembuatan senjata. Pelbagai faktor harus diambil kira samada dari segi bahan, perkaitan syarikat, cawangan syarikat dan kebolehuntungan syarikat juga diambil kira.

Kertas cadangan tersebut adalah bagi memastikan kutipan cukai adalah lebih adil dan saksama. Persaingan global tidak diambil pusing oleh Janet Yallen, baginya ianya adalah sesuatu yang sihat. Tidak seperti Donald Trump yang mengenakan sekatan kepada syarikat Huawei dari China. Kelihatan Biden lebih bijak dan lebih disukai pelabur. Namun masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan. Perang, susunan cukai dan dasar luar Amerika Syarikat harus lebih adil kepada penduduk dunia. Tidak kiralah di mana sahaja mereka muncul, harap tiadalah gelaran polis dunia itu berulang.

Gergasi dari Asia sepatutnya muncul bagi menyeimbangkan suasana. Angka  kematian covid-19 yang semakin meningkat diserata dunia, membuatkan pandangan pelabur akan terus memerhatikan syarikat-syarikat pengeluar ubat-ubatan dan vaksin. Setakat semalam jumlah tempahan suntikan vaksin semakin meningkat dengan hampir 1.5 billion.

12.8 juta dos vaksin Covid-19 tahun depan

Semalam kita menyaksikan kejatuhan emas selepas kenaikannya mencecah 1868, namun meningkat naik semula menjelang awal sessi pembukaan dagangan di Amerika Syarikat.

Namun hari ini adalah hari yang malang buat kripto seperti Ethereum dan Doge. Ianya jatuh keparas terendah dalam 2 bulan ini. Bagi yang berjaya sauk, ianya merupakan diskaun buat mereka yang mengambil kesempatan. Ok. Hari ni saya mendapat beberapa keuntungan, namun pasaran tidak selamanya indah. Selamat berdagang kepada semua. Semoga keuntungan menyebelahi anda. Sekian.

Jika anda berminat untuk trade matawang kripto seperti Bitcoin dalam jumlah yang minima, anda bolehlah mendaftar dengan Klik Di Sini.

Lucid memperlihatkan kawasan kilangnya

Kilang Lucid Motor di Casa Grande, Arizona, USA

Pembuat kenderaan elektrik Lucid Motors memberikan gambaran maya di dalam kemudahan pembuatannya pada hari Rabu, yang menawarkan pemandangan yang mengagumkan yang menyoroti beberapa perbezaan antara Lucid Air dengan pengeluar kereta EV yang lain.

Penghantaran pertama tempahan kereta Lucid Air adalah dijangka pada pertengahan 2021 ini. “Pengeluaran adalah aset penting yang diyakini oleh pihak luar” kata CEO Lucid Peter Rawlinson. Beliau juga yakin para pelabur tidak akan dikecewakan oleh Lucid Motor dengan jaminan kualiti yang diambil berat oleh  pihak mereka.

Kilang Lucid memiliki Robot dan pembuatan automasi yang merupakan satu pelaburan aset yang penting kepada Lucid bagi menjamin keuntungan.

#LucidMotor #Kilangkereta #LucidAir

Kapal tersangkut, syarikat kapal boleh rugi billion dollar

Terusan Suez merupakan penghubung laluan kapal antara timur dan barat. Sejak dibuka pada 1869, ianya telah merancakkan pedagangan antara timur dan barat. Mesir adalah negara yang mendapat keuntungan daripada laluan tersebut. Sebelum itu barangan diangkut melalui kenderaan darat di antara laut tersebut.

Sejak 23 Mac 2021 laluan pengangkutan antara Laut Mediterranean dan Laut Merah ini terhalang dan menyebabkan kerugian berjuta dollar kepada Mesir. Malah kerugian berbillion dollar juga sudah mula menggusarkan syarikat perkapalan. Komoditi seperti minyak mentah tidak dapat di eksport ke Eropah dalam masa terdekat ini.

Terusan yang sepanjang 193 kilometer itu tersekat apabila Kapal MV Ever Given tersangkut secara melintang di tengah-tengah laluan.

Berita terkini, akhirnya kapal tersebut dapat dialihkan dengan menggali ditebing terusan oleh penyelamat. Usaha itu yang mengambil masa hampir seminggu untuk mengalihkannya. Sekian.

Jika anda berminat membeli saham Tesla, mari sertai kami di Etoro. Anda boleh mendaftar pada link di bawah. Semua wang deposit adalah milik anda, saya tidak mengambil keuntungan selain daripada apa yang diberikan oleh pihak etoro sendiri. Sebaiknya menuntut ilmu terlebih dahulu sebelum membuat sebarang pelaburan.

Klik Di Sini untuk Daftar ETORO

 

 

Ramai yang salah faham tentang CFD, kenapa?

CFD ramai yang berikan gelarannya sebagai FOREX. Sebenarnya FOREX biasanya digunakan untuk menggelarkan jual beli matawang antarabangsa. Sedangkan CFD pula adalah jenis jual beli. Kebiasaannya jika kita trade saham, arah pasaran atau harga cuma diambil keuntungannya daripada beza kenaikan harga. Tetapi CFD adalah keuntungan boleh dibuat dalam dua arah pasaran.

Is CFD Trading Safe? - Orbex Forex Trading Blog

Jadi apa sebenarnya CFD ni? CFD wujud apabila pelabur membeli ekuiti seperti emas, perak, beras, susu, dan pelbagai lagi bahan termasuklah tukaran matawang asing dan matawang kripto. Namun bagaimana CFD boleh membuatkan pelabur mendapat profit dalam dua arah pasaran? Oklah, mari saya jelaskan, contohlah anda ada barang dan semestinya anda membeli borong barang anda daripada kilang atau pemborong. Jadi anda akan markup harga (atau menaikkan harga jualan runcit anda untuk mendapatkan sedikit keuntungan. Bagaimana pula dengan jualan yang mendatangkan keuntungan?

How to Trade Forex CFDs | The World Financial Review

Contohnya anda meletakkan produk anda ke kedai runcit Abu, kemudian abu bertanyakan ada jual barang sekian tak? Anda kata ada. Jadi Abu bertanya, berapa harganya? Maka anda pun mencongak atau menentukan harga anda supaya anda mendapat sedikit untung dan sudah tentunya anda ingin mendapatkan harga yang lebih murah daripada harga jualan tadi. Jadi anda mengambil tempahan tersebut dengan harga yang mahal atau harga kedai. Jadi hari atau minggu yang seterusnya anda pun mengambil barangan tadi daripada pemborong. Biasanya  kalau anda membelinya dengan banyak, anda akan mendapat diskaun. Maka perbezaan harga tersebut adalah untung anda.

Ada juga yang bertanya, kenapa CFD ada swap cas. Sebenarnya ianya adalah bayaran sewaan gudang untuk kita menyimpan barangan tersebut. Maka tiada pun yang terselindung disebalik jual beli CFD. Untuk pengetahuan, untuk mendapatkan lesen broker bagi nak trade CFD sebenarnya tidaklah mudah. Ini disebabkan pihak broker kena ada gudang untuk menyimpan komoditi tersebut. Terdapat beberapa tempat di dunia di mana gudang tersebut wujud. Antaranya di Macau.

Commodities Warehousing Service, in Pan India, Anax Air Services Private Limited | ID: 21365654333

Tempat atau pusat komoditi juga berbeza. Kalau di USA ianya terdapat di Chicago dan  New York diantaranya adalah Chicago Mercantile Exchange (CME)Chicago Board of Trade (CBOT)New York Mercantile Exchange (NYMEX), dan New York Board of Trade (NYBOT). Kalau minyak sawit ianya didagangkan di KLCE (Kuala Lumpur Commodities Exchange)

Selain daripada itu, terdapat banyak tempat lain untuk memperdagangkan komoditi ini antaranya adalah

  1. Hong Kong Mercantile Exchange
  2. Shanghai Gold Exchange
  3. Singapore Commodity Exchange
  4. Tokyo Commodity Exchange
  5. Manila Commodity Exchange
  6. dan banyak lagi.

Jika anda berminat untuk trade matawang kripto seperti Bitcoin dalam jumlah yang minima, anda bolehlah mendaftar dengan Klik Di Sini.

Trade ni ikut naluri dan emosi tapi kenalah sabar

Assalamualaikum,

Hi, hari ni saya nak cerita pasal emosi. Trading ni kita perlu kawal emosi. Samalah macam kita bekerja di pejabat. Emosi perlulah pada tahap yang seimbang. Orang kata mental kena kuat.

Ada sesetengah trader tidak dapat mengawal emosinya dan akhirnya hasilnya sudah pasti ke laut. Rugi berpuluh ribu dan berjuta kadang-kadang. Orang kata masa tekan butang tak ingat nak tengok trend atau arah market.

Market ni, dia boleh jadi menaik (uptrend) dan boleh jadi juga menurun (downtrend). Biasa kalau bahasa trader, dia orang panggil UP dan DT.

 

Terutama mereka yang trade dalam CFD atau Contract For Differences. Ini adalah kerana pergerakan chart atau candle agak laju. Jadi kadangkala kita terlepas pandang tentang trend. Oleh itu untuk swing semula untuk mendapat profit atau untung, maka kita sebagai trader perlu banyakkan bersabar dengan pasaran. Jika kita sabar maka beginilah hasilnya untuk satu hari.

Bagaimana? Lumayan tak? Ya, agak lumayan tapi kena bersabar. Tahu atau tidak sebenarnya ianya dalam 3 ke 4 kali bertukar arah (trend) bagi mendapatkan hasil sebegini. Jadi untuk menjdai trader yang baik, kita perlu banyak bersabar. Sesetengah coach trading ada mengajar kaedah mengawal emosi samada menggunakan yoga, atau dengan cara zikir dan pelbagai lagi. Terpulang kepada keselesaan kita.

Jika kita tidak mengawal emosi dengan baik, mungkin sempurna itu bukan matlamat atau sekadar tujuan. Impiannya akan menghasilkan ratusan atau ribuan dollar hanya dalam masa beberapa jam.

Sebelum

Hasilnya

Jika kau tidak sabar maka hasilnya akan ke laut dalam. Menjunam terus ke lubuk jiwa. Alamak! Jiwang pula. Haha.

Namun jika anda tetap bersabar dalam menempuhi suasana pasaran yang sentiasa turun dan naik, maka anda tidak seharusnya melepaskan peluang anda dan menghasilkan USD yang cukup lumayan seperti di bawah ini. Sekian.

 

Jika anda berminat untuk trade matawang kripto seperti Bitcoin dalam jumlah yang minima, anda bolehlah mendaftar dengan Klik Di Sini.

Sifu kata EV lagi power dari kereta Tesla-Betulke?

Assalamualaikum

Kali ini saya nak cerita tentang satu benda yang berbeza daripada trade. Apa itu? EV atau electric vihecle (kereta elektrik).

Teknologi kereta elektrik telah dipelopori oleh pelbagai universiti sejak dari tahun 80-an lagi dan banyak model-model kereta elektrik diprototaip pada tahun-tahun 90-an. Bukan sahaja universiti di luar negara, malahan Uniten juga pernah mengkaji teknologi tersebut. Tetapi kebanyakan kajian mereka berkisar kepada basikal solar dan kereta mini.

https://www.mstar.com.my/sukan/2009/10/18/pasukan-uniten-sertai-perlumbaan-kereta-solar-di-australia

Pautan di atas merupakan berita yang dikeluarkan oleh Mstar pada 2009. Dalam masa 10 ke 15 tahun akan datang, ada negara akan mengharamkan penggunaan minyak pada kenderaan. Maka dalam masa beberapa tahun ini, teknologi kereta elektrik akan berkembang dengan lebih rancak. Bukan hanya Tesla yang mengeluarkan kereta elektrik tetapi China juga memiliki industri kereta elektrik. Bukannya 1 tetapi hampir 10 buah syarikat.

https://mashable.com/2018/04/25/china-electric-vehicles-tesla-beijing-auto-show/

A look inside the Nio Eve concept car.

Salah sebuah kereta yang dikeluarkan oleh NIO

Lumrah kehidupan di dunia, setiap pasukan semestinya akan berpisah jua. Umpama Tesla, memiliki pasukan yang mantap dalam menghasilkan sebuah kereta elektrik sepenuhnya. Bermula dalam tahun 2003 Tesla yang mana pengasasnya seorang jurutera daripada syarikat General Motors yang sebelumnya memulakan projek kereta elektrik tetapi menutupnya pada sekitar 2003. Namun kehadiran Elon Musk sebagai CEO  telah menghasilkan model S pada 2009 dan model x pada 2012.

Salah seorang daripada jurutera Tesla iaitu Peter Rawlinson kemudiannya bergabung dengan Derek Jenkins yang sebelum itu pernah bekerja dengan Mazda juga telah menubuhkan sebuah syarikat kereta EV iaitu Lucid Motors atau juga dikenali sebelumnya sebagai Atieva pada tahun 2007. Peter Rawlinson merupakan seorang jurutera elektrik dengan kepakaran dalam pembuatan bateri kereta. Manakala Derek pula merupakan bekas Ketua Rekabentuk Mazda Amerika Utara telah menghasilkan sebuah kenderaan yang boleh dikatakan cantik, mewah dan superb.

Berbanding dengan Tesla, Lucid Air memberikan kelajuan maksima sehingga 1080 kuasa kuda serta teknologi pengecasan pantas dengan separuh cas bateri hanya dalam masa kurang 30minit.

Kepantasannya boleh mencapai 60 batu sejam hanya dalam masa 2.5 saat dan boleh pergi sejauh 517 batu dengan pengecasan penuh. Wow! Cukup mengagumkan. Ia boleh mengalahkan teknologi mana-mana syarikat kereta elektrik dunia.

Tesla hanya bertahan sehingga 340 batu dengan kepantasan pada 3.4 saat untuk mencapai 60 batu sejam. Kelajuan maksima Tesla model x hanyalah 670 kuasa kuda. Cuma Tesla mempunyai kelebihan daripada segi harga yang lebih murah sahajalah.  Daripada segi rekabentuk pula, Lucid lebih tampak mewah berbaloi dengan harganya yang agak mahal. Sebuah Lucid Air bermula dari USD$65K.

Jom layan video Lucid Air. Sekian, jumpa lagi pada artikel akan datang.


Jika anda berminat membeli saham Tesla, mari sertai kami di Etoro. Anda boleh mendaftar pada link di bawah. Semua wang deposit adalah milik anda, saya tidak mengambil keuntungan selain daripada apa yang diberikan oleh pihak etoro sendiri. Sebaiknya menuntut ilmu terlebih dahulu sebelum membuat sebarang pelaburan.

Klik Di Sini untuk Daftar ETORO

Selamat Datang ke Blog Santai Pedagang Underground-Gold naik giler hari ni.

Assalamualaikum, Hai! Nama aku Zulfaka, boleh panggil aku Zul.

Hari ini aku bersemangat nak berdagang emas dalam pasaran antarabangsa. Walaupun ianya cuma akaun demo, namun ianya memberi inspirasi kepada aku tentang perubahan trend dalam masa yang singkat. Ini adalah kerana perdagangan emas dalam dunia CFD adalah agak laju. Mata kena cepat untuk melakukan dagangan, samada kita akan untung atau rugi.

Kebiasaannya pedagang akan meringkaskan bahasanya kepada profit untuk untung serta trade untuk dagangan. Maka dalam blog aku, aku akan selalu gunakan 2 istilah ini berserta pelbagai istilah trade yang lain. Aku bukanlah pakar dalam dunia trade ni tetapi aku pernah menjadi pedagang komoditi lebih kurang 20tahun yang lalu. Masa tu aku trade perak (silver). Tapi masa tu aku trade di pejabat broker.

Aku tak lama trade di sana, kemudian aku cuma mengikutnya secara intaian sahaja. Walaupun aku sangat berminat dengan dunia trader ni. Namun masa tuh tiada lagi Apps seperti sekarang. Aku cuma boleh trade di komputer peribadi sahaja. Jadi terpaksalah balik ketika ramai sedang diulit mimpi indah.

Aku bukan trader tegar, tapi seorang yang masih lagi belajar. Ketiadaan aku dalam dunia trading ni membuatkan otak aku berasa kurang diasah. Namun aku masih lagi membaca benda-benda berkaitan trading ni.

Ok. Hari ini sebenarnya aku nak cerita tentang trade gold semalam. Semalam dollar amerika (USD) turun mendadak berbanding Yen Jepun. Ianya semua gara-gara pengumuman yang dibuat oleh Bank Of Japan berkaitan kemudahan pinjaman. Ianya memberi kesan terhadap pergerakan nilai emas (gold) dalam pasaran.

Pada pembukaan pasaran sedang menaik berikutan pengumuman JB berkenan kelulusan peruntukan kepada rakyat yang terjejas. Namun pada pertengahan dagangan nilai emas menyusut melebihi USD40 membuatkan aku makin pending profit dengan negatif. Haha cuak kau! Tapi takpalah aku layan sahaja dengan membuat banyak jualan dan belian dalam ruang atau range sokongan dan rintangan yang aku sendiri lukis pada MT4. Dah macam jalur bendera Malaysia pula aku tengok. Haha

Gambar di atas adalah trade aku yang belum selesai dengan sell dan buy tapi masih belum tutup (close) lagi. Masak kau kalau ianya pending begitu dalam beberapa hari. Nasib baiklah trade gold ni agak laju juga sekarang.

Hari ini aku bukalah investing dot com, nak tengok index Nasdaq. Ternyata ianya turun lebih 400 mata. Wah! Tersangatlah banyak, kalau Bursa Malaysia memang bukan tandingan. Aku hanya tersenyum memikirkan akaun CDS aku yang masih belum lulus.

Maka dengan itu saham-saham yang ada dalam portfolio aku pun semuanya jadi merah. Sama macam garisan yang aku tanda dalam MT4 gold aku. Haha.

Tapi tu r, semuanya aku pakai akaun virtual dan demo sahaja sebabnya aku belum cukup ilmu lagi. Saya budak baru belajar. Namun kalau nak trade secara real rasanya aku boleh je pergi. Cuma aku belum berani lagi disebabkan masih fobia lagi. Kalau ada rezeki, aku akan trade kemudian.

Sebelum ni aku ada trade matawang kripto tapi tak banyaklah. Adalah sedikit untung setakat balik modal. Kalau rasa nak labur setakat RM250 boleh saja klik link di bawah ni. Ianya semudah ABC sahaja. Oklah aku pun dah nak cari makanan ni. Lapar pula rasanya. Nanti jangan lupa ikuti blog Trader Underground ni. Kalau rasa nak beli barang boleh sahaja lawati dekat menu atas ni. Semoga berjumpa lagi. Peace! K. Caiyo!

KLIK DI SINI UNTUK TRADE KRIPTO


X